Dřevěná podlaha je teplá a vhodná zejména pro hry dětí na zemi. Má ale i své nevýhody

 Interier 
27. srpna 2020 08:57 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevěná podla je teplá a vhodná zejména pro hry dětí na zemi Depositphotos
Vůně dřeva, útulnost a příjemná atmosféra, to všechno si můžete splnit, když si pořídíte dřevěnou podlahu. Jako všechno má i dřevěná podlaha své výhody, ale i nevýhody. Pojďme si je představit.

Faktem je, že výhody vysoce převyšují nevýhody, proto zůstávají dřevěné podlahy vysoko na žebříčku oblíbenosti podlahových krytin. V minulosti to měli naši předci jednoduché. Dřeva bylo všude dostatek, snadno se s ním pracovalo a při správné údržbě vydrželo roky. Pokud pomineme udusanou hlínu, dřevěné podlahy měly prakticky všechny domácnosti. Po čase se dnes zase ke dřevu vrací stále více majitelů nemovitostí.

Výhody

Stálost a odolnost

Dřevo patří mezi nejodolnější proti oděru nebo barevným změnám a dlouhodobě si zachovává svůj původní vzhled. Tím se může pochlubit jen málo jiných podlahových krytin.

Izolace

Je dokonalým tepelným izolátorem. Podlaha ze dřeva je příjemná na dotek, nestudí a vzbuzuje pocit útulnosti a bezpečí.

Dlouhověkost

Při správné péči se dřevěné podlahy dožívají bez výrazných projevů stárnutí i několik desítek let. Je tedy velmi pravděpodobné, že po nich budou chodit ještě vaše děti a vnuci.

Snadná údržba

Péče o dřevěné podlahy není nijak náročná. Stačí vysát a setřít vlhkým mopem, ne však příliš mokrým, aby dřevo nenasálo hodně vlhkosti. Do vody podle potřeby můžete přidat přípravek na odstraňování nečistot, který je speciálně určen na lakované dřevo i na naolejované podlahy. Naolejované dřevo je dobré občas oživit tenkou vrstvou ošetřovacího oleje, který se nechá asi deset minut působit a pak se setře suchým hadrem. O údržbě podlah jsme psali zde.

Antialergen

Dřevěná podlaha nezadržuje prach. Proto je vhodná i pro alergiky a astmatiky. Navíc ji můžete jen zamést a nemusíte denně vytahovat vysavač, jako při pokládce koberců.

Ekologie

Dřevo je absolutně ekologický materiál. Při výměně třeba jen některých poškozených prken se dřevo jednoduše spálí, takže nezanechává žádný odpad.

Absorpce vlhkosti

Tato vlastnost může být výhodou i nevýhodou. Dřevo jako přírodní materiál nasává vodu, tedy přispívá k regulaci vlhkosti v interiéru. Na druhou stranu, při nadměrné vlhkosti v domě může dojít ke vzniku plísní.

Možnost renovace

Dřevěné podlahy lze velmi snadno renovovat. Opotřebená prkna je možné jednotlivě vyměnit. Odřená nebo jinak poškozená místa zbrousit a znovu přelakovat.

Nevýhody

Vyšší cena

Přestože za dřevěnou podlahu zaplatíte jistě více než třeba za lino nebo koberec, investice se určitě vyplatí s ohledem na dlouhověkost dřeva. Koberec nebo lino se totiž prošlape a je tedy nutné jej měnit častěji.

Dřevo stále pracuje

Vzhledem k tomu, že je dřevo přírodní materiál, může také pracovat. Je to živý materiál, může seschnout nebo reagovat na změny teploty nebo vlhkosti. Zabránit tomu můžete jak kvalitní instalací podlahy a minimalizovat tak vznik spár a samozřejmě kvalitní péčí a údržbou.

Riziko poškození

U možnosti poškození hraje hlavní úlohu druh dřeva. Tvrdší dřevo, jako je třeba dub nebo buk, pokládáme do více frekventovanějších místností. Do místností méně frekventovaných postačí dřevo měkké, smrk nebo borovice.

Pozor na zvýšenou vlhkost

Schopnost absorbovat vlhkost může být překážkou třeba v koupelně, kde hrozí zvýšená vlhkost. Dřevo by pak mohlo začít plesnivět. Proto do koupelen volíme raději jiný druh podlahové krytiny, třeba lino s motivem dřeva.

Povrchová úprava - olej nebo lak?

Olej

Jednoznačně vyhrává olej. Jednak kvůli výrazně jednodušší renovace a s tím spojené delší životnosti, jednak pro přirozený matný vzhled dřeva, které je příjemnější a teplejší na dotek. Protože může volně reagovat na změny v prostředí, zachovává si i svou barvu.

Lak

Lak sice vytváří lesklý a dokonale hladký povrch, jeho životnost je však omezená. Po několika letech je třeba podlahu zrenovovat. Tzn. zbrousit až na dřevo a znovu přelakovat několika vrstvami. Protože se při broušení intenzivně práší, je třeba počítat i s dalšími úpravami, např. s malováním, a pokud necháte v místnosti jakýkoliv nábytek, prach bude do slova a do písmene všude, protože je velmi jemný.

Jaké dřevo vybrat?

Díky jeho přirozenému vzhledu nemůžete při výběru šlápnout úplně vedle. V našich krajích působí přirozeněji tradiční české dřevo (dub, buk, smrk, javor, borovice nebo třešeň. Ve srovnání s dovozem exotických dřevin z pralesů jsou navíc i ekologičtější.

Pokud chcete mít výraznější barvu nebo strukturu dřeva, zapátrejte mezi exotickými dřevinami. Velké oblibě se těší třeba merbau, který se dováží z jihovýchodní Asie a barvu mění jen nepatrně.

Barevným skvostem je dřevo z palisandru, který roste v nížinných deštných pralesích a monzunových lesích přední Indie, Jávy a Srí Lanky. Dřevo je žlutavé, jádro může dosahovat až tmavě fialové barvy, někdy s tmavě hnědým žilkováním. Díky těmto barevným akcentům je výrazné a velmi dekorativní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod