V sítích na oknech bývá spousta nečistot. Vyčistěte je bez velké námahy

 Tipy a inspirace 
24. srpna 2020 13:18 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sítě do oken zachytávají prach a hmyzí výkaly  Depositphotos
Bez sítí do oken se dnes málokdo obejde. Poslouží dobře hlavně v létě, kdy venku létá otravného hmyzu nejvíce. Díky sítím do oken se téměř žádný dovnitř nedostane. Na sítě se však lepí nečistoty. Zachytává se v nich především prach, pyl a hmyzí výkaly. Proto jednou za čas potřebují vyčistit.

Existují dva druhy sítí: nalepovací a v rámu. Nalepovací sítě jsou jednorázové, využijete je pouze na jednu sezonu, takže po skončení léta musí pryč. Ty mýt nemusíte. Pokud však máte sítě v rámu, měly by vám vydržet několik let, takže se jejich čištění nevyhnete.

Sítě nejprve vysajte 

Sítě z oken sundejte a připravte si vysavač. Ideálně použijte ten ruční, abyste se s ním dostali na každé místo a nemuseli se bát, že síť nějak poškodíte. Sítě vysávejte na sucho a výkon vysavače zapněte na minimum. Poté můžete ještě použít měkký kartáč na šaty a vyčistit s ním nečistoty, které tam vysavač zanechal.

Síť si osprchujte

Dejte sítě do vany či sprchy. Pokud máte zahradu, vyneste je ven. Připravte si menší nádobu, do které dejte malé tuhé mýdlo či trochu tekutého mýdla. Zalijte ho vodou a nechte rozpustit. Sítě vevnitř osprchujte a venku postříkejte hadicí. Následně vezměte hadřík, který namočte do mýdla. Opatrně s ním přejíždějte síť, aby se nijak nepoškodila.

Poté ji opláchněte vodou. Provádějte to tak dlouho, dokud z ní nebude téct pouze čistá voda. Stejný postup proveďte na obou stranách. Nezapomeňte umýt i rámy. Ty můžete vyčistit třeba pomocí starých zubních kartáčků. Nakonec položte sítě na slunné místo a nechte je dostatečně vyschnout.

Zkontrolujte sítě

Všechny sítě překontrolujte, zda jim při mytí nevypadly upínací komponenty. Pokud zjistíte, že síť není zcela v pořádku, měli byste kontaktovat odborníka, který vám síť prodával. Mohl by vám dát několik rad, jak ji dát znovu do kupy.

Sítě, které nejdou sundat z okna

Sítě, které se z okna sundat nedají, můžete umýt podobným způsobem, i když to bude náročnější. Nejprve je opatrně vysajte ručním vysavačem, poté si vezměte hadřík namočený v mýdle a síť s ním vytřete. Dále síť umyjte hadříkem, který je vyždímaný a namočený pouze ve vodě. Dále čtěte: Jak čistit zaneřáděnou sklokeramickou desku bez chemie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47