Několik jednoduchých fíglů, jak ušetřit za vodu doma i na zahradě

 Tipy a inspirace 
22. srpna 2020 13:00 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dodržujte pár nejjednodušších zásad a výrazně uštříte JumpStory
Nejen stav naší peněženky, ale hlavně stav životního prostředí a riziko sucha a nedostatku pitné vody vedou člověka k přemýšlení o úsporách. Znáte ale opravdu všechny poměrně jednoduché možnosti? Připomeňte si s námi některé dobré rady.

Bez vody není život. Tento fakt je nám jasný a každý, kdo se někdy ocitl v nouzi bez vody, ví, že se k vodě musíme chovat ohleduplně a šetřit s ní. Přinášíme výčet nejjednodušších zásad, které ale zdaleka ne všichni dodržují.

Základní opatření

Mezi základní opatření, která nepotřebují žádné vybavení, patří například zavírání vody při čištění zubů. Je s podivem, kolik lidí stále drhne své zuby a zatím jim do umyvadla protéká obrovské množství vody. Dalším trikem k úsporám je ohřívání jen takového množství vody ve varné konvici, jaké potřebujeme. Stačí k tomu mít vhodnou odměrku nebo nacvičenou hladinu ve varné nádobě. Řada lidí totiž zbylou vodu vylívá a dál nepoužívá.

Další laciný způsob úspory lze hledat ve využití úsporného splachování toalet. Většina moderních systémů má dvě dávky, malou a velkou, a ne každý používá menší dávku vody. Také lze v některých případech dávku nastavit. Mnohem více vody lze uspořit přechodem z koupání ve vaně na sprchování. Zvlášť pokud nebudeme ve sprše nesmyslně dlouho.

Opatření s drobným vybavením

Celé řady úspor pak dosáhneme díky drobnému vybavení, které nemusí být nákladné, ale pomůže nám k úsporám. Typickým představitelem takových opatření je nákup úsporné sprchové hlavice, která omezuje průtok vody. Také postavení prázdného sudu pod okap patří k jednoduchým řešením, která ale pomohou ušetřit hektolitry. Určitě netřeba zapomínat na výměnu kapajících kohoutků, kde je sice okamžitá ztráta malá, ale nasčítává se v čase, takže může významně ovlivnit stav vaší peněženky. Drobnou investicí může být nákup uzávěru ke sprchové hlavici, takže voda neteče, pokud se právě mydlíte.

Opatření většího rázu

Mezi taková opatření řadíme nákup větších nádrží na jímání dešťové vody. Jestliže dokonce využijeme tuto vodu i ke splachování, a nejen k zalévání zahrady, máme jisté značné úspory. Zakoupit lze třeba i sprchu, která dokáže použít část odtékající vody znovu, anebo třeba umyvadlo na toaletu, ze kterého se plní splachovací nádržka.

Velmi zajímavou investicí pro zahrádkáře může být pořízení kapkové závlahy, která vám zajistí velmi pěkné výnosy plodin s minimálními náklady na spotřebovanou vodu, kterou navíc můžete získávat z vody dešťové. Samozřejmostí by měla být myčka na nádobí. Je opravdu řada opatření, která jsou v našich silách, a přitom velmi pomohou stavu přírody. Podrobnější informace k jednotlivým opatřením najdete i na našem webu. Podívejte se například na článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47