Nezapomeňte včas zastřihnout bylinky. Lépe přečkají zimu

 Exterier 
17. srpna 2020 08:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V srpnu je nejvyšší čas seříznout bylinky Depositphotos
Pokud na zahradě pěstujete víceleté bylinky, měli byste v srpnu stihnout jejich poslední střih. Máte také nejvyšší čas je vytvarovat podle představy. Rostliny tak budou mít větší šanci přečkat zimu.

Pokud bylinky v srpnu správně seříznete, do podzimu ještě stihnou obrazit a rozkošatět, takže keříky budou mít daleko větší šanci, že přečkají zimu bez úhony.

O třetinu i o polovinu

V případě zdřevnaťujících keříků můžete bylinky zkrátit až o třetinu, ty opravdu bujné klidně o polovinu. Jde o rozmarýn, tymián, šalvěj, levanduli, yzop či saturejku. Odborníci jen varují před tím, abyste střihem nezasáhli do starého dřeva. To byste mohli u bylinky zastavit růst. Navíc takovéto rány by už do nástupu zimy nemusely zacelit a mráz by pak mohl rostlinu poškodit. Ostříhané větvičky nevyhazujte, můžete je využít při vaření, případně je usušit.

Nové sazeničky získáte řízkováním

Srpen je také ideální čas na to odebrat z bylin řízky. Nové sazeničky tím získáte podstatně dříve, než kdybyte se snažili vypěstovat bylinu ze semen. Přibližně 10 cm dlouhé řízky z větviček nechejte zakořenit. Proces trvá přibližně osm týdnů. Řízkováním pomocí tzv. polovyzrálých řízků (řízek odspodu dřevnatí a v horní části je ještě měkký) si můžete rozmnožit byliny, jako je myrta, rozmarýn, tymián, yzop, saturejka a podobně.

Z dolní třetiny bylinky odstraňte lístky a zapíchněte ji do lehkého substrátu v sadbovači nebo květináčku. Substrát udržujte mírně vlhký, pro zakořeňování je ideální teplota 15-25 °C. Většina řízků mrazuvzdorných rostlin může přes zimu zůstat v nevytápěném skleníku či přímo na venkovním záhonu.

Připravte bylinky na zimu

Pokud venku pěstujete víceleté bylinky, které nejsou mrazuvdorné, přesaďte je ze záhonu do květináče a ten pak dejte do světlé místnosti orientované východním či jižním směrem s teplotou 5-15 °C, ideálně na vnitřní parapet. Bylinkám dopřejte mírnou zálivku a dostatečně vlhký vzduch, pravidelně je také otáčejte, aby se za světlem nenakláněly na jednu stranu.

Odolnější druhy, jako jsou například levandule, tymián, máta, libeček, saturejka, estragon či pažitka, ponechte v záhonu – vzrostlejší keříky se v naprosté většině případů obejdou bez ochrany, u menších nebo v sezoně vysazených umístěte kolem rostlin mulčovací kůru, která ochrání kořeny před vymrznutím. V případu holomrazů je vhodné bylinky přikrýt netkanou textilií, chvojím nebo slámou. Z bylinek si můžete vyrobit i voňavý polštář, návod najdete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod