Jak vyprat kšiltovku, abychom ji nepoškodili

 Tipy a inspirace 
15. června 2019 11:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Fleky z kšiltovky můžete šetrně odstranit Shutterstock
Také máte svou oblíbenou kšiltovku, ale nevíte, jak z ní dostat fleky a špínu? A o kšiltovky je potřeba pečovat stejně jako o kterýkoliv jiný oděv. Jenomže dají se vůbec vyprat v pračce? Poradíme vám.

Kšiltovky se už dávno nenosí jen na sport nebo na výlety. Povýšily na plnohodnotnou součást šatníku a mají v něm své neodmyslitelné místo. A o kšiltovky je potřeba pečovat stejně jako o kterýkoliv jiný oděv. Jenomže dají se vůbec vyprat v pračce?

Pračku ano, ale...

Kšiltovky se dají dát do pračky, a spousta lidí to také tak i dělá, ale tím riskují, že se v ní poškodí tvrdý kšilt. Nicméně u některých typů kšiltovek je praní v pračce již povoleno. Proto se raději vždy řiďte štítkem, na kterém by měly být informace o údržbě uvedeny. Je to určitě levnější, než kupovat novou.

Ruční praní

Tento způsob je právě pro kšiltovky nejvhodnější. Do umyvadla si napusťte vlažnou vodu a přidejte do ní prací prostředek. Do připravené lázně ponořte kšiltovku a nejvíce  špinavá místa vyčistěte houbičkou, hadříkem nebo například malým kartáčkem, třeba tím na zuby. Nakonec kšiltovku proplachujte pod tekoucí studenou vodou tak dlouho, dokud z ní nebude všechen prací prostředek pryč. Na bílé kšiltovky můžete použít jednu z domácích vychytávek, o kterých jsme psali zde.

Jak na samolepky

Jestli má vaše kšiltovka potisk na kšiltu a nechcete, aby se poškodil, obtočte kolem něj potravinářskou fólii. Špinavé místo nejprve namočte do teplé vody. Pak si ve větší misce smíchejte vodu s práškem na praní a tímto roztokem odstraňujte kartáčkem špínu z kšiltovky, dokud nebude čistá. Abyste se zbavili pracího prostředku, kšiltovku opět vyčistěte kartáčkem namočeným v čisté teplé vodě. Nakonec odstraňte potravinářskou fólii a kšiltovku nechte vysušit.

Vycpěte ji

Vypranou kšiltovku trochu osušte ručníkem, aby z ní nekapala voda. Pak ji nechejte volně uschnout. Abyste předešli ztrátě tvaru, vnitřek kšiltovky vycpěte nebo ji natvarujte na mísu a nechejte ji uschnout na suchém ručníku. Pokud se vám to nepříčí a necrčí z kšiltovky voda, můžete ji nechat uschnout na hlavě. Tím si zajistíte její dokonalý tvar. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve