Opadává vám vánoční hvězda? Poradíme, jak jí udržet původní krásu

 Tipy a inspirace 
27. listopadu 2019 11:45 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vánoční hvězda k Vánocům neodmyslitelně patří  Depositphotos
Vánoce se pomalu blíží. K nim patří i vánoční hvězda. Jde o jednu z nejznámějších rostlin, která se pěstuje v období vánočních svátků. Nejčastěji si ji lidé pořizují s červenými listy. Existuje však v dalších barvách. Pokud chcete, aby vám vydržela dlouho svěží, musíte se o ni dobře postarat. Zjistěte, jak na to.

Vánoční hvězdu můžete znát i pod názvem poinsettie. Vypadá moc hezky, ale je poměrně náročná na pěstování. Pokud chcete, aby vám vzkvétala i o Vánocích a byla dlouhodobou ozdobou vánočně vyzdobeného bytu, musíte dodržovat několik pravidel, jinak by vám mohla snadno uhynout. 

Správný výběr květiny i stanoviště

Vánoční hvězda musí být viditelně zdravá. Pokud by nebyla, uhyne vám, i kdybyste se o ni doma snažili starat sebevíc. Vyberte si v obchodě rostlinu, která je hustě zelená a nemá ještě zcela vyvinuté všechny pučící barevné listy. Díky tomu by vám mohla vydržet kvést ještě alespoň dva měsíce.

Pokud do ní jemně šťouchnete a některé listy upadnou, znamená to, že není v dobrém stavu. Mohla by mít třeba plíseň. Zkontrolujte svými prsty vlhkost hlíny, abyste zjistili, zda není vysušená, nebo naopak přelitá. Vezměte si vánoční hvězdu, která má vlhkou zeminu.

Květinu doma musíte umístit na stanovišti s dostatkem světla, ale pozor na chlad a průvan.

Vánoční hvězda nesnáší zimu

Vánoční hvězda špatně snáší průvan a chlad. Z toho důvodu ji raději nekupujte na tržnici, ale pouze v kamenném obchodě. Pokud byste si ji pořídili na tržnici, vyhodili byste peníze z okna. Po chvíli, co byste ji přinesli domů, by vám opadaly veškeré listy a zahynula by. 

Trvale vánoční hvězdu chraňte před chladem a průvanem!

Vánoční hvězdě se nejvíce daří v teplotě od šestnácti do dvaceti dvou stupňů Celsia. Maximum je pro ni dvacet pět stupňů Celsia. Vyhovuje jí standardní pokojová teplota. Hlavně ji neumisťujte v blízkosti topení. 

Dbejte na správnou zálivku 

Vánoční hvězdu zalévejte pouze odstátou vodou. Hlína by měla být neustále vlhká, ale nikoliv přelitá. Květina by jinak začala ztrácet barvu a opadávaly by jí listy. Nesmíte ji nechat ani vyschnout. Rostlinu zalévejte zhruba jednou za dva dny.

V misce pod květináčem byste rozhodně neměli vodu nechávat dlouho. V zimě v místnostech topíte, takže tam máte suchý vzduch. Z toho důvodu byste měli nalít vodu do rozprašovače a často květině rosit listy. Dále čtěte: Pijete rádi kávu? Vypěstujte si ji sami.

Mysete na to, že vánoční hvězda nesmí být přemokřená. Důležitá je mírná zálivka! Přemokření je horší než přísušek.

Co s hvězdou po Vánocích?

V povánočním čase ztratí hvězda část listů a postupně vám zezelená. V tomto období ji přemístěte do nějaké chladnější místnosti a zalévejte ji pouze jedenkrát týdně. Koncem května rostlinu seřízněte.

Rostlince pak vyraší nové výhony a příští Vánoce bude ještě bohatší. Část ořezaných větví můžete použít k množení.

Nejlépe jí bude venku

Na konci jara nebo začátkem léta (jakmile se venku dostatečně oteplí), můžete květinu umístit na venkovní stanoviště. Ze začátku ji chraňte před přímým sluncem, postupně se však rostlina sama adaptuje.

Hlídejte, aby kořenový bal neproschl, potom rostlina velice rychle ztrácí listy. Vánoční hvězdu je dobré také hnojit. Ideálně v pravidelných 3 - 4týdenních intervalech.

Preventivně je vhodné ji ošetřit postřikem proti mšicím - především těsně před tím, než ji přestěhujete zpět do interiéru.

Nezapomeňte na zatemnění

Před příchodem chladného podzimního počasí, kdy už mohou hrozit ranní mrazíky, přestěhujte květinu zpět domů. Umístěte ji na západní okno a pravidelně roste.

Rozhodující období nastává 4 - 5 týdnů před Vánoci. Tou dobou je třeba začít hvězdu pravidelně zatemňovat. Mezi pátou hodinou odpolední a osmou hodinou ranní by měla být květina v naprosté tmě. Vadí jí i interiérové osvětlení nebo pouliční lampy. K zatemnění použijte papír nebo dostatečně velkou krabici. Pokud vše provedete správně, hvězda bude ještě krásnější a bohatší než v roce předešlém.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve