Nevyhýbejte se použití netradičních barvev v interiéru. Máme pro vás zajímavé inspirace

 Interier 
26. listopadu 2019 12:11 / Bronislava Silná
  0
📷
9 fotografií v galerii
Růžová nepatří jen do dětského pokoje Depositphotos
Některé barvy frčí a stále se používají. Jiným se spíše vyhýbáme. Například růžová či šedá nemusí patřit jen do dětského pokoje. Máme zajímavé inspirace pro vaše interiéry.

Obecně pro použití barev v interiéru platí rozumná střídmost. Jakmile určitá barva jednoznačně dominuje, může být výsledkem kýč nebo cosi nehezkého. Pokud ale budete postupovat rozumně, můžete dosáhnout skvělých výsledků.

Růžová

Obvykle se růžová používá v holčičím pokoji. To ale zdaleka nemusí být jediná možnost. Tato barva se dá s úspěchem použít skoro všude. Ne ale každý odstín a ne ve velkém rozsahu. Doporučujeme ji buď jako jednu z barev na stěně, nebo na doplňcích. Pak se výborně hodí do ložnice, ale i do obývacího pokoje. Růžová barva má schopnost podpořit vzájemnou komunikaci. V důsledku může podpořit citovou otevřenost a zvýrazní něhu, klid a citlivost. Nedoporučujeme použít růžovou barvu v kuchyni, protože podle odborníků i podle zkušeností tato barva podporuje chuť na sladké.

Černá

Černá barva je spojena obvykle spíš s pocity deprese a smutku. Nemusí tomu tak být vždy. Černá může působit i moderně, někdy tajemně či dokonce sexy. Základem úspěchu s černou barvou je její rozumné použití na malé plochy. Dobře působí v kontrastu s bílou. Dává smysl na drobných doplňcích. Je šikovné si pořídit třeba černý nebo černobílý noční stolek.

Šedá

Tato barva nebývá příliš oblíbená, což je ale škoda, protože působí solidním a elegantním dojmem. Není tak radikálně odvážná jako černá, ale něco z černé v šedé je. Vašemu interiéru dodá šedá barva důstojnost, eleganci a preciznost. Šedá se také dá použít na větších plochách. Nedoporučujeme ale větší plochy stěn. Spíš působí dobře na doplňcích či čalounění nábytku.

Žlutá

Žlutá barva přináší do místnosti pocit světla a tepla. Používá se poměrně běžně a záleží samozřejmě na odstínu. Není problém tuto barvu použít i na větší plochy. Velkou výhodou je její schopnost přinést slunce i do místností, kam moc slunce nesvítí. Když máte tedy pocit, že vaší kuchyni chybí po ránu sluníčko, zkuste žluté stěny či doplňky a uvidíte, že výsledek bude zajímavý. Praktické rady jak na výmalbu, najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod