Jak vyčistit odpad, aniž byste museli volat instalatéra

 Tipy a inspirace 
17. listopadu 2019 14:39 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyčistit odpad můžete s pomocí zvonu  Depositphotos
Ucpaný odpad je problém, který musí často řešit většina domácností. Pokud si s ním nevíte rady, nevolejte hned instalatéra. Ten si totiž účtuje poměrně vysokou částku. Dáme vám tipy, jak si s ucpaným odpadem poradíte sami, aniž byste potřebovali něčí pomoc.

Ucpaný odtok není nic příjemného, často si s ním musíte hrát nějakou dobu, aby byl zase plně funkční a vyčištěný. Navíc se z něj line často nepříjemný zápach. Za ucpaný odpad mohou slupky, vlasy, chlupy, zbytky jídla, tuk a další nečistoty. Zjistěte, jak se s ucpaným odpadem rychle vypořádat.

Vyzkoušejte osvědčené prostředky

Nejdříve si zkuste s ucpaným odpadem poradit s pomocí přírodních prostředků. Nemusíte používat agresivní prostředky z drogerií. Stejnou službu vám udělá ocet a jedlá soda. Nasypte do odpadu tři lžíce jedlé sody a hned poté tam nalijte menší hrnek octa.

Zhruba po deseti až patnácti minutách zalejte jedlou sodu a ocet zhruba čtvrt litrem vroucí vody. Nechte ingredience chvíli působit, v tomto případě platí čím déle, tím lépe. Poté celý proces opakujte ještě jednou.

Sáhněte po gumovém zvonu

Pokud výše popsaný první způsob na ucpaný odpad nepomáhá, budete muset sáhnout po gumovém zvonu. Práce s ním není nijak výrazně těžká. V umyvadle či vaně ucpěte otvor špuntem. Napusťte zhruba do poloviny teplou vodu.

Do přepadového otvoru nacpěte mokrý hadr. Poté vyndejte špunt a na odtok dejte zvon. S pomocí podtlaku se snažte odpad uvolnit. Pracujte se zvonem tak dlouho, dokud voda neodteče. Pokud se vám při vypouštění objeví vodní vír, znamená to, že vše dobře funguje.

Vyčistěte sifon

Možná vám žádná z předchozích rad nepomohla. V tom případě budete muset vyčistit sifon. Jde o poslední možnost, kterou můžete zkusit sami. Pokud by ani tenhle způsob nevyšel, pomůže už jedině čisticí pružina, ke které budete potřebovat pomocníka. Nejde o čistou práci, takže si nachystejte gumové rukavice a kýbl.

Kbelík položte pod sifon, protože po rozšroubování vám z něj vyteče voda a špína. Poté vyčistěte sifon ručně. Zároveň zkontrolujte i těsnění, abyste zjistili, zda nepotřebuje vyměnit. Poznáte to tak, že je ztvrdlé či se drolí. Nové seženete v hobby marketech. Dále čtěte: Zbavte se vodního kamene s pomocí vlastnoručně vyrobených přípravků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47