Topíte v celém domě, ale radiátory jsou stále vlažné? Poradíme, jak je pořádně odvzdušnit

 Technika 
18. listopadu 2019 09:00 / Ema Maxová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Potíže s chladem v místnostech? Zkontrolujte topení Shutterstock
Topíte v celém domě, ventil otočený na maximum, ale radiátory jsou stále vlažné? Zřejmě jste zapomněli topení před sezonou pořádně odvzdušnit. Zkontrolujte radiátory dřív, než přijdou pořádné mrazy. Zvládnete to i bez cizí pomoci.

Potíže s chladem v místnostech řeší často lidé, kteří mají nový dům a topení je v provozu první rok. Při napouštění radiátorů totiž podle oborníků voda hodně víří a způsobuje více vzduchových bublin. Než se dostane vzduch ven, může to trvat dokonce několik týdnů. Další příčinou bývá špatné vyspádování soustavy a rozvody pod podlahou. I v tomto případě může odvzdušňování trvat několik dní. Potíže často přicházejí také v momentě, kdy jsou topné systémy v zanedbaném stavu – například ve starých panelácích.

Než začne topná sezona

Nehledě na to je však kontrolu funkčnosti topení nutné provádět v každém obydlí, a to před každou sezonou a minimálně jednou také v jejím průběhu. Jen tak budete mít jistotu, že radiátory nebudou studené a topení bude pracovat přesně tak, jak má – tedy pokud nedojde k nečekané havárii. K odvzdušnění radiátorů si stačí připravit šroubovák, hadr a menší kyblík.

Pozor na horký vzduch

Vzduch z radiátoru vypustíte tak, že otočíte ventilem umístěném na straně doleva. Ozve se zasyčení a z ventilu začne kapat voda. V pohotovosti už musíte mít nádobku, do které bude voda odtékat. Při prvním odvzdušnění už v tomto momentě ventil zatáhněte a přejděte k dalšímu radiátoru. Postupně obejděte všechny a celý proces zopakujte za půl hodiny. Tentokrát už nechte z ventilů odtéct minimálně půl decilitru vody. Při odvzdušňování buďte opatrní. Vzduch, který uchází z radiátorů, je totiž horký!

Správný postup

S odvzdušňováním se začíná vždy v přízemí a postupně se pokračuje do vyšších pater. Největší vzduchová kapsa se totiž tvoří v radiátoru, který je na soustavu napojený jako poslední. Během celého procesu mějte topení zaplé. Jakmile s ním skončíte, zkontrolujte tlak v soustavě. Někdy je totiž nutné dopustit vodu. V paneláku se provádí proces jen v nejvyšších patrech a většinou se na něm musí nájemníci domluvit. 

Špatnou soustavu opraví jen topenář

Odvzdušnění radiátorů se provádí do té doby, než jsou všechny teplé a bez studených míst. Pokud ovšem máte dojem, že jste už pro soustavu udělali maximum, ovšem bez výsledku, přizvěte si na pomoc odborníka. Může se totiž stát, že je soustava špatně vyprojektovaná a bez náročnějšího zásahu se neobejde. Na vině bývá například ledabylost řemeslníků, kteří se často nedrží přesných instrukcí. Dále čtěte: Přikládat do kamen špatné dřevo se nevyplácí. Naučte se topit a hodně ušetříte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?