Šedá barva v interiéru nikdy nevyjde z módy. Jsou však místa, kam se nehodí

 Interier 
15. září 2020 08:47 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Šedá barva je v interiérovém designu oblíbená už řadu let Depositphotos
Šedé sedačky, křesla, koberce a různé variace odstínů šedé nejsou vůbec nějakou sezonní záležitostí. Naopak. Šedá barva v interiéru je stále v módě, protože je elegantní a lze ji snadno kombinovat s dalšími barvami.

I barvy interiérového designu podléhají trendům. Každý rok tu máme jinou barvu, která udává styl, nicméně jedna je tu stále. Ta šedá.

Šedá je neutrální i stylová

Šedá barva interiérovému designu vévodí už nejméně deset let a navíc nic nenasvědčuje tomu, že by ji snad něco mělo o tento primát připravit. Šedá barva má totiž mnoho výhod. Ze své podstaty je neutrální a tudíž i dobře kombinovatelná a má rovněž jistou dávku elegance.

Šedou lze kombinovat s mnoha barvami i materiály. Výborně vypadá s dřevěnými povrchy a skvěle ji lze kombinovat s kontrastními barvami, jako je oranžová nebo červená či žlutá. Hodí se k ní ale i tlumenější barvy jako růžová.

Designeři rovněž doporučují kombinaci různých odstínů šedé rozvrstvených po stěnách, podlaze i nábytku. A v neposlední řadě šedá naprosto skvěle funguje s bílou a černou.

Šedou kombinujte s různými doplňky

Šedou barvu lze navíc skvěle kombinovat i s různými bytovými doplňky a nikdy to nemůže dopadnout špatně. K šedé se hodí například i kožešinové polštářky, různé úpletové deky a dokonce i textilní tapiserie, kterými ozdobíte stěny.

Kam se šedá nehodí

Ani tato hitová interiérová barva nemá ale jen samé plusy. Jsou zkrátka místa, kam se nehodí a designeři ji pro tato použití vysloveně nedoporučují.

Šedou tedy zásadně nedávejte na plné všechny čtyři stěny pokoje, maximálně na kousek v kombinaci s jinou barvou, nebo v kombinaci se světlým odstínem šedé.

Samotná šedá se pochopitelně nehodí ani do koupelny. Pokud po troše šedé v tomto prostoru přeci jen toužíte, opět ji kombinujte s jinými barvami. A designeři absolutně nedoporučují šedou do dětského pokoje.

Nezapomeňte, že u šedé v interiéru hrají velkou roli právě její odstíny. Záleží jen na vás, jaké zvolíte. Pokud byste použili jen tmavší šedou, mohlo by se z vaší místnosti stát chladné a depresivní místo. Světlejší odstíny vám naopak přinesou klid a příjemnou energii. Dále čtěte: Co je monochromatický interiér a jak jej zařídit. Vypadá luxusně a hodí se i do garsonky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008