Malé byty jsou oblíbené. Čeho se držet při jejich zařizování, aby působily prostorně

 Interier 
06. září 2020 09:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Malým bytům sluší světlé barvy Depositphotos
Garsonky nebo menší dvoupokojové byty jsou už delší čas hodně v oblibě a zájem o ně neustává, spíše naopak. Jenže jakmile si malý byt pořídíte, budete nutně řešit, jak jej co nejlépe zařídit, aby i přes své menší rozměry působil prostorně a zároveň útulně, přitom si zachoval svou praktičnost.

Po malých bytech je mezi lidmi velká sháňka. Důvodem je hlavně nižší cena. I malý byt navíc může splňovat vysoké požadavky na bydlení, člověk ale musí více přemýšlet o tom, jak jej zařídit. Pokud se však budete držet několika triků, které využívají i bytoví designeři, zvládnete to docela snadno.

Nepodceňte barvy ani materiál

Jestliže se jednou rozhodnete pro garsonku nebo jiný malý byt, klíčové je volit světlé barvy, které prostor opticky zvětší.

V každém bytě jsou důležité úložné prostory. Přizpůsobte tomu výběr nábytku. Chybu neuděláte, když se poohlédnete po nábytku bílé barvy, ideálně z dýhované či laminátové dřevotřísky. Nábytek z masivu bývá sice daleko kvalitnější, ale na druhou stranu také podstatně robustnější, což v případě malého bytu není zrovna moc žádoucí.

Modulový nábytek a zrcadla

Do malých bytů se perfektně hodí takzvaný modulový nábytek, který můžete dle libosti skládat podobně jako stavebnici. Zaplníte tak i malé prostory, například v rozích, kolem oken nebo pod stropem. Dobrou službu vám udělají i jednoduché poličky.

V garsonkách se výborně vyjímají také vysoká zrcadla nebo zrcadlové vestavěné skříně. Skvěle prosvětlí i tmavou předsíň bez oken. Vestavěné skříně jsou obecně výtečným praktickým pomocníkem. Poskytnou dostatečný úložný prostor a dokonale využijí každý centimetr od podlahy až po strop.

Rozkládací funkce

Při zařizování malého prostoru oceníte také rozkládací nábytek. Nemusí jít jen o rozkládací pohovku, k dostání jsou také rozkládací stolky, stoly či židle. Praktická jsou i vysouvací lůžka.

Jestliže má váš byt vysoké stropy, rozhodně toho využijte. V horním patře můžete vytvořit malou ložnici, dole zase obývací pokoj. Pokud na správný kousek nenarazíte přímo v obchodě, nebojte se oslovit truhláře a nechejte si patrovou postel vyrobit na míru. Investice se vám určitě vyplatí.

Rozdělit malý byt do několika různých zón nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá. Pomohou vám v tom například různé regály na knihy, průhledné skleněné předěly nebo paravány.

Malý byt nemusí být jenom bílý

Malým bytům sluší světlé barvy, o tom není pochyb. Bílou tedy rozhodně nic nepokazíte. Na druhou stranu není to jediná světlá barva. Když máte světlý pokoj s velkým oknem, kam po celý den svítí sluníčko, můžete použít i sytější barvu. V kurzu jsou i různé odstíny šedé, béžové nebo takzvaný betonový vzhled.

Nezapomeňte ani na to, že barvy dokáží ovlivnit lidskou psychiku a do každé místnosti se proto hodí trochu jiná barva. Například do kuchyně můžete zvolit energické barvy, jako je například červená či terakota, které podněcují aktivitu, povzbuzují. Těmto barvám se ale naopak vyhněte v ložnici, zde volte spíše klidnější, zenové barvy, které mohou být tmavší. Do obývacího pokoje se pak hodí hřejivé tóny, které podtrhují teplo domova a navozují pocit klidu a odpočinku. Vhodné jsou tak odstíny zelené, žluté až medové. O tom, jak v garsonce co nejlépe zvládnout každodenní úklid, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod