Při správném třídění odpadu ušetříte za popelnice

 Tipy a inspirace 
02. září 2020 08:21 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Díky správnému třídění zůstane vaše popelnice poloprázdná Depositphotos
Odvoz odpadu není levnou záležitostí. Ale lze na něm ušetřit. Zvlášť, když budete správně třídit. Minimálně docílíte toho, že vaše popelnice nebude praskat ve švech už několik dní před odvozem.

Stačí se jen naučit správně třídit. Možná si teď říkáte, že to děláte už dávno. Ale i třídění má své zákonitosti i záludnosti. Rozhodně ale dosáhnete toho, že vaše popelnice zůstane poloprázdná.

Jaký odpad patří do barevných kontejnerů

Všechny kontejnery totiž nejsou stejné. Záleží na tom, kam jsou odváženy a jak pracuje třídící linka. V praxi to znamená, že například do některých žlutých kontejnerů na plast nemůžete dávat třeba kartony od džusů. Proto se vyplatí pozorně si přečíst nálepky na samotných kontejnerech.

Obecně ale platí, že do žlutého kontejneru dáváme veškerý plast, tedy plastové lahve od limonád, obaly od potravin a různé kelímky, igelitové sáčky a tašky. Rovněž je žlutý kontejner vhodný pro plastové nádoby od kosmetiky, tedyv například šamponů a sprchových mýdel.

Modré kontejnery jsou na papír, tedy odpad, kterého po plastu produkujeme nejvíce. Ať už jde například o papírové obaly, krabice od zboží, noviny či časopisy, které přečetla celá vaše rodina. Rozhodně ale do modrého kontejneru nevyhazujte mastné papíry s voskovou úpravou od masa a uzenin a ani dětské pleny. Ty naopak vyhoďte do komunálního odpadu, tedy do vaší popelnice.

Zelené a bílé kontejnery jsou na skleněný odpad, v menších obcích ale bude k dispozici pravděpodobně jen ten zelený, do kterého vhodíte veškerý skleněný odpad.

Co vám tedy zůstane doma?

Už nic moc. Pokud bydlíte ve vlastním domě, můžete zbytky potravin vyhodit do kompostu na zahradě, takže do vaší popelnice nic takového už vyhazovat nemusíte. Možná čas od času vyhodíte nějakou tkaninu, v některých obcích jsou už ale běžně dostupné právě i kontejnery na textil.

Do komunálního odpadu můžete vyhodit například staré žárovky, rozbité nádobí, nápojové kartony v případě, že u vás do žlutého kontejneru nepatří, a pár dalších drobností. Vaše popelnice tak bude nejspíš před příjezdem popelářského vozu poloprázdná a brzy zjistíte, že ji vůbec nepotřebujete vyvážet každý týden.

Třídit odpad tedy není jen ekologické, ale také ekonomické. A když se to naučíte, zjistíte, že vám to nezabere ani příliš času. Dále čtěte: Sprchový závěs je plný bakterií. Je potřeba ho pravidelně a správně čistit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod