Konec trablům se skvrnami aneb Triky na špinavé prádlo

 Tipy a inspirace 
29. srpna 2020 06:16 / Ema Maxová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Krásné prádlo bez skvrn můžete mít i s malými dětmi v domácnosti Shutterstock
Známe to všichni, nehody se stávají a skvrny na oblečení jsou téměř na denním pořádku. Objevíte omáčku na své oblíbené bílé halence, rozlitý hrnek s kávou zanechá následky na vašich kalhotách, děti se vrátí domů a v koši na prádlo hned objevíte oblečení se skvrnami od trávy či čokolády. Naštěstí s většinou skvrn si můžete poradit sami doma.

Přinášíme pár rad, co rozhodně nedělat, a jak se skvrnami efektivně zatočit. 

Všechny skvrny mají několik společných věcí

Vždy platí jednoduché pravidlo, že čím dříve se o skvrnách dozvíte a začnete jejich odstranění řešit, tím lépe. Skvrnám nedejte čas vsáknout, pokud je to možné. Použijte klidně jakoukoliv dostupnou vodu či minerálku, kterou máte po ruce. Čím méně času dostane skvrna na vsáknutí, tím snadnější pro vás bude její odstranění. Prádlo se skvrnami neházejte rovnou do pračky, ale namočte jej do studené vody, díky čemuž zabráníte, aby skvrna uschla.

Ptáte se, proč použít studenou vodu? Vysvětlení je jednoduché: teplo u skvrn podporuje jejich stálost, čemuž se chceme vyhnout. Další chybou, které se často mnoho lidí dopouští, je tření látky o sebe. Tímto stylem skvrnu lépe neodstraníte, ale naopak můžete zapříčinit její rozšíření a hlubší proniknutí do tkaniny. Po čem tedy sáhnout? 

Efektivní pomocníci

Účinného pomocníka ve formě odstraňovače skvrn se rozhodně vyplatí mít doma v poličce vedle vašich oblíbených prostředků na praní. Odstraňovače skvrn vybírejte v obchodě podle typu tkanin, na kterých nejčastěji skvrny řešíte, a zohledněte, zda je přípravek určen na barevné či bílé prádlo.

Všechny odstraňovače nejsou vhodné na vybrané tkaniny a některé jsou účinné pouze při vyšších teplotách. Při odolných skvrnách se doporučuje aplikovat odstraňovače skvrn přímo na danou látku, jinak se přidávají do bubnu pračky. Před vložením do pračky nezapomeňte vždy skvrnu odmočit ve studené vodě. Následné praní v pračce si poradí s rozpuštěním všech přípravků a odstraněním skvrn z oděvů.

Oděv perte vždy dle pokynů pro péči o danou látku a využijte nejteplejší program, který je pro látku bezpečný. Po praní se vždy vyhněte vložení do sušičky, dokud nemáte jistotu, že je skvrna zcela odstraněna. Vysoká teplota, které by byl oděv v sušičce vystaven, by pouze způsobila ustálení skvrn. 

Tipy a triky

Vyzkoušejte trik s nebarveným papírovým ručníkem, který funguje jako náhradní absorpční povrch pro skvrnu. Zašpiněnou stranu oděvu položte na papírový ručník a aplikujte na látku odstraňovač skvrn. Nechte ručník, aby špínu absorboval, ale nedovolte, aby látka uschla a došlo k usazení skvrny. Odstraňovač skvrn bude mít čas vsáknout do látky a část špíny látku opustí a přenese se na jiný povrch, tedy papírový ručník. Pokud doma nemáte kvalitní odstraňovač skvrn, lze použít a vyzkoušet poklady z kuchyně.

Jaké triky doporučují naše babičky?

U bavlněných materiálů můžete sáhnout po lehké kyselině, jako je například ocet, dále můžete vyzkoušet absorbenty jako je sůl, jedlá soda nebo kukuřičný škrob. Na skvrny od potu naše babičky zkoušely kombinaci citronové šťávy s octem. Nechte kuchyňské pomocníky působit cca 15 minut a před praním oděv důkladně opláchněte.

U dětí jsou zase běžné skvrny od čokolády, kterých se těžko zbavuje. Zkuste dát kus oděvu potřísněný čokoládou do mrazáku a čokoládu pak vydrolte, poté smyjte zbytky vlažnou vodou se solí a vyperte. U syntetických materiálů, jako je polyester či nylon, používejte pouze přípravky určené pro dané materiály, jelikož nevhodné prací prostředky mohou látku rozpustit a zničit plasty, které jsou v těchto látkách použity.

Stejně choulostivé jsou i vlněné materiály, jelikož bělidla a kyseliny mohou vlnu poničit. Vlněné oděvy, na kterých řešíte skvrny, namočte vždy tak, aby nedošlo k jejich roztažení a deformaci, a zacházejte s nimi opatrně i při ručním ždímání. 

Redakční tip

NEON odstraňovač skvrn OXI ACTION (750 g) s aktivním kyslíkem si hravě poradí se skvrnami a špínou, které nelze vyprat běžným pracím prostředkem. Odstranění ani těch nejodolnějších skvrn od vína, kávy či ovoce není pro tento prostředek žádný problém.  Zakoupíte jej za doporučenou cenu 99 Kč v prodejnách COOP, Hruška, CBA a ENAPO. Psali jsme také: Jak z prádla účinně odstranit typicky letní skvrny.

Témata: skvrny, prádlo, fleky, tipy
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve