Škola volá. Připravte pro prvňáčka ten správný pokoj

 Interier 
25. srpna 2020 09:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokoj by měl stále dítěti poskytnout místo k hraní Depositphotos
Škola už pomalu klepe na dveře. A pokud máte doma nastávajícího školáčka, pak určitě přemýšlíte, jak mu co nejlépe zařídit pokoj, který mu poslouží nejenom jako studovna, ale také jako hrací prostor. Poradíme vám, na co se zaměřit.

Nástup do školy je pro dítě zásadní událost v životě, které je třeba přizpůsobit i dětský pokoj. Ten by sice měl stále sloužit jako herna, protože přeci jen máte doma pořád malé dítě, ale zároveň by v něm mělo být vymezené místo pro učení. Aby pro školáka bylo učení i nový režim co nejpříjemnější, je potřeba mu k tomu vytvořit ideální podmínky. Jak toho docílit?

Hlavní je bezpečnost

Při zařizování dětského pokoje vždy myslete na bezpečnost. Ta je prvořadá. I dítě školou povinné si totiž bude v pokojíku ještě dlouhé roky hrát, skotačit v něm a dovádět s kamarády nebo sourozenci. Proto je potřeba v místnosti eliminovat možnost úrazu. A to se týká především nábytku. Snažte se, aby měl co nejméně ostrých rohů, a pokud možno se vyhněte skleněnému materiálu. Stejně tak pokoj nezahlcujte zbytečným nábytkem, který mu ubere zbytečně prostor.

Navození pohody

Pokoj malého školáka by měl působit především uklidňujícím dojmem. Vyhněte se proto všem extravagantním doplňkům i příliš křiklavým barvám. Výrazné určující prvky můžou zbytečně odvádět pozornost dítěte při učení, navíc nenechávají prostor pro fantazii. Stejně tak ani čistě bílý pokoj není až taková výhra. Podle designérů je nejlepší volit barvy tón v tónu, anebo zvolit dvě barvy v neutrálním odstínu a jednu barvu dle přání ve výraznějším odstínu. Pokud jste milovníky tapet, nebojte se i jich. Výběr je opravdu široký. Tapetu však aplikujte na jednu, maximálně dvě stěny, ostatní ponechejte v neutrální barvě. Hitem posledních let jsou tabulové a magnetické barvy, na které lze libovolně malovat nebo připevňovat obrázky.

Rostoucí nábytek

Důležitou roli bude hrát u malého školáka psací stůl. Ideální volbou je koupit takový, který poroste zároveň s vaším dítětem. Obecně se uvádí výška stolu mezi 70-75 centimetry a velikost 60 x 120 cm, pro větší dítě pak 80 x 140 cm. Některé desky stolů se navíc dají libovolně naklápět, což se využívá zejména k malování a ke čtení. U stolu by také neměly chybět úložné prostory pro učebnice a sešity. Nezapomínejte také na kvalitní židli, ideálně opět rostoucí. Zde se nevyplatí šetřit. Na židli totiž stráví během psaní úkolů opravdu spoustu času, takže by měla být pohodlná a šetrná k zádům.

Jenom okno nestačí

Psací stůl by ideálně měl být umístěný tak, aby z něj dítě vidělo na dveře a zároveň i z okna. Stejně tak by ale neměl být stůl umístěný v blízkosti hraček. Během učení a psaní domácích úkolů by nemělo malého školáka nic rozptylovat. Pokud se na židli neustále vrtí nebo v jednom kuse vstává od stolu pro pomůcky, nebude nikdy plně soustředěný. Nezapomeňte však ani na kvalitní osvětlení celého pokoje, včetně lampiček. Pravák by měl mít lampičku umístěnou z levé strany a levák přesně opačně. Navíc by mělo světlo na pracovní desku dopadat pod úhlem 60–70 stupňů. Špatně zvolené osvětlení může dítěti poškodit i zrak. Čemu se vyhnout, a naopak jaká světla jsou vhodná, jsme psali zde.

Hrací část

Hraní si bude ještě hodně dlouho nedílnou součástí každého dítěte. Takže při zařizování pokoje nezapomínejte na dětský koutek, kde by neměly chybět jak hračky, tak především dětské úložné boxy na hračky. V pokoji kombinujte poličky s komodami nebo úložnými boxy. Učení umístěte do pojízdných kontejnerů pod stůl a hračky do úložných boxů u hracího koutu. Děti si nejraději hrají na zemi, proto by v hracím koutku neměl chybět dětský koberec. Nejen děti nejčastěji nastydnou od nohou a koberec má skvělé izolační vlastnosti. Vybírejte takový, který má co nejkratší vlas. Lépe z něj odstraníte drobky a další nečistoty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod