Sprchový závěs je plný bakterií. Je potřeba ho pravidelně a správně čistit

 Tipy a inspirace 
17. srpna 2020 11:34 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
I koupelnové závěsy vyžadují pravidelnou údržbu Pixabay
Pokud v koupelně používáte závěs, dotýkáte se ho prakticky denně. A dost možná ani netušíte, že je plný bakterií. Vzpomenete si vůbec, kdy jste ho naposledy čistili?

Ano, je to tak. I koupelnový závěs je potřeba čistit pravidelně. Důvodů je hned několik. Zcela určitě se vám na něm časem usazuje vodní kámen, někdo se zase potýká se žlutými fleky a v neposlední řadě jsou tu všudypřítomné bakterie.

Jak sprchový závěs snadno vyčistit

Dnes je čištění sprchových závěsů velmi jednoduchou záležitostí. Všichni výrobci je navrhují tak, aby byly pratelné v pračce. To tedy znamená, že se svůj sprchový závěs naučíte pravidelně prát, ideálně na 40 stupňů Celsia, nebo podle doporučení výrobce.

Vypráním závěsu na 40 stupňů Celsia budete mít jistotu, že jste závěs zbavili skvrn i bakterií. Ale pokud jste svůj závěs ještě nikdy nečistili a nyní ho tedy perete vůbec poprvé, je dost možné, že se starých skvrn už nezbavíte. Nicméně zkuste závěs vyprat dvakrát a přidejte prostředek na skvrny.

Jak často sprchový závěs čistit

Závěs perte ideálně každé tři měsíce. Jen tak si zajistíte, že nebudete muset po roce užívání koupit pro samé fleky nový. A samozřejmě závěs rovněž zbavíte bakterií.

Pokud máte doma příliš tvrdou vodu a na závěsu se vám objevují skvrny od vodního kamene, zkuste kromě praní ještě jinou metodu. Smíchejte zhruba osm litrů vody se 2 decilitry bělidla a závěs do této směsi namočte na čtyřiadvacet hodin a poté závěs klasicky vyperte v pračce.

To ale samozřejmě nemůžete udělat, pokud máte v koupelně barevný závěs. Ten samozřejmě do bělidla namáčet nemůžete. Místo toho zkuste skvrny od vodního kamene vyčistit ručně pomocí spreje na vodní kámen.

A pak jsou zde samozřejmě také závěsy, které se zkrátka prát nedají. To ovšem neznamená, že se v případě závěsů z luxusnějších materiálů nebudete potýkat se stejnými problémy. Bakterie se v nich budou množit pořád a ani vodnímu kameni tyto závěsy neodolají. Jediný rozdíl je v tom, že je budete muset čistit ručně.

V takovém případě si pořiďte tekutý písek, kterým skvrny na závěsu vydrhněte pomocí kartáče a následně nechte závěs ještě asi čtvrt hodiny namočený, aby se vše ostatní odmočilo. Pak závěs opláchněte vlažnou vodou.

Pro všechny možnosti čištění závěsu platí na závěr jediné. Vypraný či ručně vyčištěný závěs musíte dát sušit tak, aby byl zcela rozložený a schnul rovnoměrně. Jinak se vám v závěsu během špatného způsobu sušení začne množit plíseň. Dále čtěte: Několik přírodních vůní, které vám doma vylepší náladu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47