Úklid očima vědců: Jak často je vhodné čistit kuchyň nebo měnit ručníky?

 Tipy a inspirace 
09. července 2019 13:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Frekvencí úklidu se zabývají i vědci Depositphotos
Úklid bytu je pro většinu lidí nutné zlo, kterému se čas od času nikdo nevyhne. Někdo vysává koberce každý den, jiný jednou za týden. Nikde neexistuje návod, jak často se má doma co uklízet, nicméně vědci už úklidu zasvětili celou řadu studií a výzkumů. A jejich výsledky leccos naznačují.

V čistém a uklizeném bytě se každému žije lépe než v neuklizeném, kde se v rohu převalují chuchvalce prachu a kde chodit bosky znamená riziko, že se vám do chodidla zapíchne tvrdý drobek nebo kousek stavebnice, se kterou si před časem hrálo vaše dítko.

Pokud si kladete otázku, jak často je normální uklízet, jednoznačnou odpověď najdete jen horko těžko. Uklízejte tak často, aby vám bylo v bytě dobře. A nebo se podívejte, jak frekvenci uklízení vyhodnotili vědci a další odborníci, kteří se tomuto tématu věnovali v nejrůznějších studiích.

Postele

Pokud byste chtěli najít to největší semeniště roztočů, pak byste jej měli hledat v posteli. Podle bakteriologů je vhodné postele kvůli roztočům, prachu a odlupujícím se částečkám kůže, které zůstávají hlavně v prostěradle, dobré převlékat nejméně jednou za dva týdny. Povlečení perte při vysokých teplotách.

Doporučení měnit ložní povlečení jednou za dva týdny platí ovšem jen v případě, že se každý večer sprchujete nebo koupete a že spíte v pyžamu nebo noční košili. Pokud ale spíte zásadně nazí a ne vždy se před ulehnutím myjete, měňte povlečení raději každý týden.

Ručníky a utěrky

V případě ručníků a kuchyňských utěrek jsou odborníci docela tvrdí a doporučují je měnit jednou za dva dny. Že jsou kuchyňské utěrky plné bakterií, překvapí asi málokoho. Ale ani v ručnících o ně rozhodně není nouze. V osuškách je možné najít stafylokoka i fekálie a pokud ručník není úplně suchý, bakterie se v něm rychle množí. Navíc v ručnících mohou růst i houby způsobující lupy. Takže pokud vám v koupelně visí ručník už déle než dva dny, šup s ním do pračky. A nastavte na ní vysokou teplotu.

Koberce a podlaha

Ať už máte doma koberce nebo jinou podlahovou krytinu, do úklidu byste se měli pustit tak jednou za týden, maximálně dva. Jen tak udržíte množství prachu špíny a alergenů na uzdě, domnívají se vědci. Podlahy je navíc jednou za pár týdnů dobré umýt nebo vyčistit parním čističem. Výjimkou je podlaha v kuchyni, kterou je prý vhodné mýt o něco častěji kvůli potravinářským bakteriím, které se mohou rychle šířit.

Koupelna

Do úklidu koupelny byste se měli pustit jednou týdně. Vytřít, vydezinfikovat toaletu, vyprat předložky případně závěs ve sprše i umýt samotnou sprchu či vanu. Umyvadlo si podle vědců zaslouží dezinfekci každý den. I když se koupelnové umyvadlo zdá být čisté, ve skutečnosti je domovem například fekální hmoty od umývání rukou po použití záchodu.

Houbička na nádobí a dřez

Houbičku na umývání nádobí nenechávejte v kuchyni déle než pár dní, radí odborníci. Je totiž plná zárodků, doslova na každém centimetru žijí miliardy bakterií. Životnost houbičky můžete prodloužit tím, že ji na dvě minuty ponoříte do vroucí vody a na dvě minuty ji pak dáte do mikrovlnné trouby. Tento jednoduchý trik dokáže v houbičce většinu bakterií spolehlivě zahubit.

A co se týká kuchyňských dřezů, je to stejné jako u umyvadel v koupelně - očistu si zaslouží každý den. Bakterie z potravin jako E.Coli a Salmonella mohou totiž váš dřez kontaminovat poměrně rychle.

Kuchyňská linka

Také kuchyňskou linku je nutné uklízet ideálně každý den. Alespoň tedy pracovní desku. Pokud chcete vařit v čistotě, denně desku dezinfikujte, ať nemají bakterie šanci.

Pokud máte v kuchyni také mikrovlnku, kterou jste zvyklí používat prakticky každý den, pak ji důkladně vyčistěte alespoň dvakrát do týdne. O tom, jak snadno a dobře mikrovlnku vyčistit, jsme psali zde.

Lednice

Lednice bývá při úklidu často opomíjena, přitom ani na ni není radno zapomínat. Alespoň jednou za měsíc je dobré ji důkladně umýt. Podle odborníků je třeba se zaměřit hlavně na prostory, kde skladujete obalem nechráněnou zeleninu - zde je prý až 750krát vyšší výskyt bakterií než v ostatních částech lednice. Pokud se vám ovšem v lednici něco rozlije nebo nedopatřením shnije nějaké ovoce, pusťte se do úklidu hned. Kromě toho, že by vám lednice jinak začala brzy zapáchat, tak se vám v místě znečištění začnou rychle tvořit bakterie a plísně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47