Jak udržet byt vzdušný, i když je třeba malý? Vyvarujte se pár chyb

 Interier 
07. července 2019 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Harmonii nevytváří jen prostor, ale i vybavení Internet
Někdo má byt malý, jiný velký, další žije v bytě plném slunce, někdo jiný pro změnu bojuje s nedostatkem denního světla. Bez ohledu na to však lze z každého prostoru vytvořit hezký interiér. A bohužel to platí i naopak. Najdou se totiž tací, kteří i krásný prostor promění v chaotické skladiště. A to vlastními chybami.

Aby byt vypadal vzdušně, útulně a harmonicky, je třeba dodržet pár zásad. Jenže mnozí lidé se stále dokola dopouštějí přešlapů, které se pak na výsledném vzhledu místností neblaze projeví. Jde o špatný výběr barev, nesourodost stylů a častým nešvarem je pak pořizování si věcí, které nepotřebujeme a které se nám pak v bytě hromadí. Byt nakonec více než cokoliv jiného připomíná skladiště. Jak se toho vystříhat?

S barvami šetřete

Designeři v televizních pořadech nebo časopisech neustále ponoukají lidi k tomu, aby se nebáli experimentovat s barvami. Jenže výsledek v podání laiků bývá často průšvih. Nad barvami je přitom třeba přemýšlet už při výběru nábytku. Jinak bude v bytě působit nábytek v tmavé a jinak ve světlé barvě. Teplé barvy se hodí jinam než studené.

Přitom právě barvy v bytě působí výrazným způsobem na lidskou psychiku. Skvěle bude fungovat kuchyňská linka v oranžové barvě, protože ta vyvolává chuť k jídlu a potřebu komunikovat, i světle zelená ložnice, kde se večer krásně zklidníte. Když ale barvy prohodíte, nic dobrého to nepřinese. Nábytek do ložnice s oranžovými prvky vás bude rušit a zelená kuchyňská linka vyvolá dojem nemocničního prostředí. Pokud vy sami nemáte pro barvy cit, zkuste se obrátit na někoho povolanějšího ve vašem okolí. Určitě vám někdo ochotně poradí.

Bez ladu a skladu

I když bytoví designeři dokáží mistrně kombinovat i více stylů dohromady, podobné pokusy běžných lidí už tak dokonale nedopadají. A nestačí jen dbát na to, aby váš byl působil jednotným a harmonickým dojmem. Je vhodné volit takový nábytek, který bude ladit s celým vaším bytem nebo domem.

V panelákovém bytě bude ložnice v duchu Ludvíka XVI. vypadat vždy tak trochu mimo mísu. Ani něžná zámecká postel vedle otlučeného panelákového topení nebude to pravé ořechové. Volte nábytek v takovém stylu, který bude korespondovat s vaším bytem, nebo domem. Obývací pokoj ve skandinávském stylu je skvělá volba. Retro ložnice? Proč ne? Minimalistická kuchyně? Do panelového bytu rozhodně lepší volba než rustikální styl.

Linie řeší málokdo

Jestli lidé málo řeší barvy a styl v interiéru, ještě méně se zaměřují na linie. Přitom i ty hrají podstatnou roli. Pokud si pořídíte část nábytku s oblými a část nábytku s ostrými hranami, bude to působit značně nesourodě.

A o liniích je třeba v bytě přemýšlet v širších souvislostech. Například v malé místnosti by měla být výška nábytku maximálně na úrovni přímého pohledu očí. V opačném případě bude malá místnost připomínat spíš kobku. Pamatujte na to například při nákupu obývací stěny.

Přeplácaný prostor

Pokud chcete, aby váš byt působil příjemným dojmem, rozhodně se vyvarujte zbytečností. Byt je potřeba vybavovat prakticky, účelně a jen tím, co opravdu potřebujete. Úklid pak bude snazší, prostor volnější a vám se bude lépe dýchat.

Kuchyňskou linku tedy vybírejte podle svých potřeb a nikoli podle toho, co jste viděli u známých. Velikost šatní skříně vybírejte podle toho, kolik věcí musí ukrýt, nikoli podle módních trendů.

Nepodceňujte bytové doplňky

Ne nadarmo se říká, že ďábel je ukrytý v detailu. Můžete stokrát vybrat moderní nábytek, ale jeho krásu shodíte špatným výběrem osvětlení, které utopí vše pěkné. Nepodceňujte ani podlahy. Tyto velké plochy mají lidé často tendenci upozadit, přitom se na výsledném dojmu podílejí ohromným dílem.

Bytové doplňky vybírejte s citem a řiďte se známým a hlavně pravdivým rčením, že méně je velmi často více. Obrazy na zdi by měly být vkusné a ne na první pohled křičet, že jsou koupené ve výprodeji, polštářky a přehozy musejí být čisté, svíčky, vázy, svícny rozmístěné s mírou a s citem. Teprve pak bude vaše bydlení perfektní.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008