Chybí vám v bytě dostatek světla? Vyřešit to můžete světlovodem

 Interier 
29. června 2019 18:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Světlovody dokáží ve velké míře nahradit žárovku Internet
Potřebujete přisvětlit tmavé schodiště, šatnu, chodbu nebo nějaký tmavý kout? Nemusíte se spoléhat jenom na zářivky. Zkuste světlovod.

Aby náš organismus dobře fungoval, je zapotřebí žít v dostatečně osvětlených prostorách. Navíc prosvětlené obytné prostory působí příjemným dojmem. Ne každý byt či dům může mít všude velká okna nebo možnost je tam vytvořit. Řešením jsou právě světlovody. A pokud nevíte, co to je, dozvíte se to.

Umí nahradit žárovku

Světlovod je moderní zařízení, které nahradilo dřívější světlíky. Tvoří ho akrylátová kopule umístěná na střeše a difuzér ústící do stropu. Tyto dvě části jsou spojeny zrcadlovým tubusem, který je navržen pro maximální reflexní efekt. Kvalitní světlovod tak při svitu slunce dokáže plně nahradit žárovku o výkonu 400 wattů. Tím pádem šetří i vaši peněženku a hlavně životní prostředí.

Důležitý je správný výběr

Při výběru světlovodu je důležité se řídit především požadovanou intenzitou světla a tím, jaký je účel osvětlovaného prostoru. Například světlovod o průměru 25 cm prosvětlí místnost o podlahové ploše 10 metrů čtverečních, o třetinu větší místnost už potřebuje tubus o průměru minimálně 35 cm. V obytných domech se obvykle používají tubusy dlouhé jeden až pět metrů. A dokonce je lze instalovat i tam, kde je není možné vést přímou cestou. Počítejte s tím, že každý ohyb znamená ztrátu určitého množství světla. Jejich výkonnost také závisí na počasí či ročním období.

Není potřeba stavební povolení

Jednou z velkých předností světlovodů je, že k jejich montáži nepotřebujete žádné stavební povolení. Je to tedy jednodušší než pořízení střešního okna, navíc je lze pořídit do novostaveb i starších domů. Některé světlovody vám navíc mohou vyřešit také problém s ventilací. Stačí horní část doplnit o speciální ventilační prvek. Stejně tak je možné světlovod využít i jako zdroj osvícení s pomocí dovybavení jednou úspornou žárovkou. Navíc světlovod nevpustí do bytu tolik tepla jako střešní okna. Ty je potřeba v létě zastiňovat. O výběru toho nejlepšího stínícího materiálu jsme psali zde.

Svěřte to odborníkům

Světlovod si sice můžete namontovat sami, ale pak hrozí, že nebude fungovat tak, jak má. Lepší je tedy oslovit některou z firem. Na montáž světlovodu si troufněte pouze v případě, že skutečně víte naprosto přesně, jak postupovat. Při samotné montáži je zapotřebí alespoň dvou lidí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?