Tři ingredience, které zatočí s mastnotou, zaschlými nečistotami i připáleninami
Největším nepřítelem je mastnota, na kterou se nalepí prach. Dostane se úplně všude. Pokud se pustíte do likvidace, začínejte vždy seshora. I u špíny platí zákon gravitace.
Tři ingredience a mastnota nebude mít šanci
Drahé přípravky z drogerie nemusíte kupovat. Stačí vám jen tři ingredience, které zatočí s mastnotou a zaschlými nečistotami a připáleninami.
Budete potřebovat
- vatové tyčinky
- kartáček na zuby
- kapky amoniaku
Pokud budete chtít vyčistit větší plochu, smíchejte amoniak s vodou a kartáčkem (podle plochy zvolte velikost) a čistěte problémová místa. Ke špatně přístupným místům vám pomůžou vatové tyčinky namočené v amoniaku. Pak vše přetřete jarovou vodou a vytřete do sucha.
Čistá trouba už nebude žádný problém. Jak na to?
Na čistění trouby již nebude amoniak potřeba. Zde si s nečistotami lehce poradíte, pokud použijete tyto tři přísady:
- prášek do pečiva
- jedlou sodu
- kyselinu citronovou
Z těchto ingrediencí si připravte směs a naneste ji do předem navlhčené trouby. Nechejte ji pak působit 20 minut, poté setřete a vyčistěte troubu do sucha. Budete překvapeni výsledkem.
Hledáte ještě jednodušší způsob na troubu?
V tomto případě budete potřebovat obyčejný ocet. Smíchejte ho v poměru 1 : 1. To znamená, na jeden díl vody jeden díl octa. Roztok dejte do varné nádoby a dejte ji do trouby. Poté nechte troubu zapnutou třicet minut na 120 stupňů Celsia. Po třiceti minutách nechte nádobu v troubě dalších dvacet minut, dokud trouba nevychladne. Teprve poté troubu otevřete. Pak stačí vzít suchý čistý hadřík a prostor trouby pořádně setřít.
Podobně můžete vyčistit i vaši mikrovlnnou troubu
Ke snadnému a rychlému vyčištění vnitřku vaší mikrovlnky smíchejte půl hrnku octa a půl hrnku vody. Směs zahřejte v mikrovlnné troubě až k bodu varu. Vařte několik minut na nejvyšší výkon. Opatrně vyndejte a troubu poté vytřete hadříkem. (Dále čtěte: Praktické rady nejen do kuchyně z dob našich babiček stále fungují).