Jak vyhnat klíšťata ze svého pozemku

 Exterier 
16. června 2019 06:21 / Šárka Sokolská
  22
📷
4 fotografie v galerii
Klíště vyhledává dlouhé porosty a trávy Depositphotos
Klíšťata útočí. A to ze všech stran. Pokud máte strach chodit i na zahradu, abyste je nechytli, prostě a jednoduše je ze svého pozemku vyžeňte. Jak?

I když existuje celá řada repelentů proti klíšťatům, stoprocentní ochrana to přeci jen není. Psi a kočky nosí obojky proti klíšťatům. Chemický útok tady taky moc nepomůže. Klíšťata se totiž po čase na zahradu stejně vrátí. Přinesou je myši nebo další hlodavci, ježci, ptáci, psi a kočky. Přesto ale existují způsoby, jak jejich výskyt minimalizovat.

Klíště je slepé

Velmi často se lidé mylně domnívají, že klíště může na člověka spadnout ze stromu. To není pravda. Klíště je prakticky slepé, rozeznává jen světlo a tmu. Má však velmi vyvinuté další smysly, kterými na dálku dokáže vycítit svou oběť. Na tu číhá ve vyšší trávě nebo na větvičkách keřů, kam vyleze ze svého úkrytu. A tím může být vlhký porost, hrabanka nebo kompost. A proto je dobré všechny tyto rostlinné zbytky ukládat na co nejvzdálenější místo. 

Nedejte mu šanci

Pokud nedáte klíšťatům příležitost, nebudou mít ani důvod se u vás zabydlovat. Sekejte proto trávník na co nejmenší výšku a zkracujete rovněž okrasné keře. Pokud máte okrasné trávy, dejte je raději dál od chodníčků. Rovněž můžete vybudovat tzv. nárazníkové zóny. Díky tomu jim ztížíte cestu k vám na zahradu. Jak na ně?

Nárazníkové zóny

Trávu stříhejte i u okrajů chodníků, stejně jako všechu zeleň, která přečnívá kolem nich. Vydlážděte si chodníčky, cesty vysypejte kamínky nebo štěrkem, či zvolte některý z netradičních druhů chodníků. Zahradní posezení i hrací plochy pro děti umístěte dále od plotu, převislých keřů i ptačích krmítek a vysypejte je štěrkem nebo dřevěnými štěpky. Zlikvidujte kapradiny a jiné přízemní rostliny přerůstající do zahrady z jiných pozemků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47