Nebojte se umělého ratanu. Má nulovou údržbu

 Interier 
06. června 2019 17:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Umělý ratan je prakticky bezúdržbový Depositphotos
Sháníte-li odolný nábytek na zahradu nebo terasu, pak vsaďte na umělý ratan. Krásně vypadá a je velmi nenáročný na údržbu. Ovšem důležité je si správně vybrat.

Odpůrci umělých materiálů si zřejmě budou stát stále za svým, že není nad přírodní materiály. Nicméně kdo hledá kvalitní, nenáročný materiál, který navíc skvěle vypadá, pak je volba sedačky z umělého ratanu ta správná.

Sice je umělý, ale...

Umělý ratan je vyroben z polyetylenových lisovaných materiálů, které svým vzhledem připomínají přírodní ratan. Z takto upravených vláken se pak dají splétat různé tvary a vyplétat vzory. A při kvalitním provedení bývá umělý ratan skutečně těžce rozpoznatelný od toho přírodního. Na rozdíl od něj však daleko více odolává rozmarům počasí. A to není zdaleka vše.

Bezúdržbový

Další velkou výhodou syntetického ratanu je jeho barevná stálost, dlouhá životnost a hlavně, a to je jeho největší plus, prakticky nulová údržba. A to už je skutečně velký důvod pro jeho pořízení. Nicméně i zde je potřeba hodně vybírat.

Dřevo, ocel, hliník

Při výběru sedačky z umělého ratanu se vždy zaměřte na to, z čeho je vyrobena její konstrukce. Hodně by vám mohla napovědět i cena. U levných ratanů totiž můžete počítat s tím, že konstrukci bude tvořit dřevo. A to znamená, že životnost takového zahradního nábytku bude poměrně malá. Konstrukce je totiž schovaná v ratanu, takže se k ní nemáte šanci dostat, abyste dřevo ošetřili. O něco kvalitnější bývá ratan s ocelovou konstrukcí. Ale i její životnost je kratší než trvanlivost ratanového výpletu. Nejlepší volbou je hliníková konstrukce. 

Není ratan jako ratan

Bohužel, ošidit se dá vše. I ratanová vlákna. Jejich kvalita bývá obvykle rozdílná. Řiďte se tak i cenou nábytku. Pokud je příliš levný, dost možná ratanová vlákna neobsahují ani UV filtry, jejich povrch může rychle oxidovat a praskat, často nevydrží pnutí při častém používání a nebývá stálobarevný. Takže lepší je investovat do kvality, než za dva roky řešit problémy s vypraskaným a rozpadajícím se nábytkem. A pokud vám při zařizování terasy zůstane trochu nevyužitého místa, pořiďte si třeba houpačku. S jejím výběrem vám poradíme zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve