Chystáte se zateplovat minerální vatou? Buďte opatrní

 Rekonstrukce 
03. června 2019 09:24 / Marie Popelková
  16
📷
4 fotografie v galerii
Minerální vata není tak neškodná, jak se zdá Internet
Při zateplování domů se dají použít nejrůznější materiály, mezi časté patří i minerální vlna. Jenže v jejím případě by se lidé měli mít velmi na pozoru. Tvrdí to alespoň britský novinář Gary Cartwright. Poslední průzkumy totiž podle něj odhalily, že tento materiál může způsobovat rakovinu plic i neléčitelné chronické obstrukční onemocnění plic.

Pokud jste s minerální vlnou pracovali a nezakrývali si ústa speciální rouškou, možná jste zažili ten nepříjemný pocit, že se vám špatně dýchá. Nešlo jen o pocit, hlásá do světa britský novinář. Poslední průzkumy totiž podle něj ukazují, že minerální vlna způsobuje závažná plicní onemocnění, která mohou mít i fatální následky.

Na problém upozornil Cartwright už před rokem. Mimo jiné poukázal na to, že testy týkající se bezpečnosti minerální vlny z roku 1995 byly dokonce zmanipulované a lidé tak byli dlouhé roky vystaveni omylu.

Šokující výsledky testů

Původně měl být loňský test jen rutinní záležitostí a měl v podstatě potvrdit 30 let staré výsledky zkoumání vlivu minerální vlny na lidské zdraví. Jenže výsledek všechny totálně zaskočil. Podle nových zjištění totiž může minerální vlna způsobovat rakovinu a chronické obstrukční plicní onemocnění, které snižuje kapacitu plic a přináší řadu dalších zdravotních komplikací.

Uměle vyrobená vlákna, která tento izolant obsahuje, se totiž snadno dostanou dýcháním do plic, kde se usazují, upozorňuje Cartwright. Minerální vlna také podle nových testů obsahuje karcinogenní látky. Původní testy z 90. let jsou tedy podvod, tvrdí žurnalista. Podle novináře, který na problém upozornil, byly totiž tehdy testy provedeny na výrobcích, které se do obchodu běžně nedostanou.

Podvodná analýza

Podle novináře celý podvod spočíval v tom, že byl zkoumán neúplný materiál. Při výrobě minerální vlny se používá organický olej a pojivo (např. fenolformaldehydová pryskyřice), které se společně nastřikují na roztavenou kameninu do zvlákňovací jednotky. Testy z roku 1995 však nebyly prováděny na finálním produktu a z výrobku bylo právě pojivo záměrně odstraněno, tvrdí známý novinář.

Aktuální výzkum tak vyvolává řadu otázek, které přímo souvisejí s ochranou veřejného zdraví. Několik ekologických a zdravotnických organizací se proto rozhodlo apelovat přímo na Evropskou unii. Jejich cílem je zavedení přísnějších pravidel pro používání a manipulaci s minerální vlnou. Bez respirátoru by tak nikdo s minerální vlnou pracovat neměl. Řešením může být také použití ekologických materiálů, které jsou v posledních letech hodně v módě. Blíže jsme o nich psali zde.

Minerální vlna je na stejné úrovni jako čaj

Podle Asociace výrobců minerální izolace je to ale nesmysl. Minerální vlna je podle nich naprosto neškodná. Uživatelé izolace z minerální vlny si prý mohou být jisti bezpečností a zdravotní nezávadností těchto izolačních výrobků. Asociace tvrdí, že mezi roky 1988 a 2002 se realizovaly rozsáhlé studie dopadů minerální vlny na zdraví člověka v reálných podmínkách, které zkoumaly zdravotní stav více jak 40 tisíc pracovníků ve stavebnictví po celé Evropě a ve Spojených státech. Závěry byly součástí hodnocení Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která patří pod Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

"Výsledky studií jednoznačně potvrdily, že v důsledku pravidelného kontaktu s našimi výrobky nedochází ke zvýšení počtu nemocí z povolání. Na základě těchto studií byla vlákna minerální vlny ještě v roce 2002 vyňatá ze seznamu karcinogenů. Pro reálnější představu doplňujeme, že minerální vlákna jsou klasifikována agenturou IARC na stejné úrovni jako čaj, káva nebo vitamin K," informmovala Asociace výrobců minerální izolace.

Problém je pojivo

Český spolek zaměřený na ochranu životního prostředí Arnika ovšem poukazuje na to, že se při výrobě minerálních vln používají fenolformaldehydové pryskyřice. "Formaldehyd je karcinogenní látka. Oproti přírodním materiálům mají nepřírodní materiály horší možnosti likvidace," varuje Arnika.

Ani síť informačních center v oblasti životního prostředí ENVIC není o neškodnosti minerální vaty zcela přesvědčena. Na svých webových stránkách píší, že při manipulaci se uvolňují minerální vlákna, která mohou vyvolat nežádoucí reakce, například záněty kůže způsobené mechanickým podrážděním vlákny, alergické reakce na pojiva nebo podráždění či zánět spojivek.

"Z principu je u všech inhalovatelných vláken, pokud překračují určité rozměry, podstupováno riziko vzniku rakoviny. Vlákna minerální vaty se v lidském organismu chovají v mnohém ohledu jinak než azbestová vlákna. Jejich struktura je ve tkáních podstatně méně stálá, proto jsou minerální vlákna s nebezpečností azbestu nesrovnatelná. Minerální vata je mnohdy z hlediska zpracovávání považována za příjemnější, v těle však jsou tato vlákna stálá delší dobu, tedy z tohoto pohledu naopak více nebezpečná než vlákna skelné vaty," píše na svých webových stránkách ENVIC s tím, že při zpracovávání a manipulaci je tak nutno omezit vznik prachu a používat rukavice a roušky. V zabudovaném stavu se vlákna mohou uvolnit vzdušným prouděním nebo vibracemi. Izolace z minerální vlny by tedy podle ENVIC neměly být ve vnitřních prostorách umístěny v místech proudění vzduchu. Z izolace se neuvolňují plynné škodliviny, ale ve vlhku a při zvýšené teplotě se může zpočátku uvolňovat formaldehyd.

Existují i zdravé vaty

Zajímavý pohled na vliv minerální vaty na lidské zdraví přinesl také portál allum.cz, který vychází ze serveru, který byl založen a je spravován německými pediatry z Osnabrücku.

Podle těchto odborníků každé vdechnuté, dostatečně dlouhé tenké vlákno s vysokou biologickou odolností může mít kancerogenní účinek. Epidemiologické studie dosud provedené u pracovníků zaměstnaných při produkci minerálních vláken dávají údajně rozporuplné výsledky. "Pokusy na zvířatech, které byly provedeny zatížením zvířat velmi vysokými dávkami minerálních vláken, prokazují kancerogenní účinky. Senátní komise Německé výzkumné společnosti pro zkoumání zdraví škodlivých látek zařadila všechna vlákna vyrobená před rokem 1997 jako principielně podezřelá z rizika vzniku rakoviny. Všechna minerální vlákna používaná do roku 1997 jsou tedy podezřelá jako produkty zdraví škodlivé," informuje na svých stránkách allum.cz.

Zda jde o skutečné ohrožení, záleží prý nejen na jednotlivém produktu, nýbrž taky na výši zátěže. Navíc výrobci izolačních materiálů na bázi minerálních vláken již nabízejí i biologicky rozložitelné materiály, které nejsou kancerogenní. Po čase se vlákna v těle rozpustí. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) tak vlákna minerální vlny jsou mimo podezření z karcinogenity, jestliže jsou biologicky rozpustná. Pokud tedy hodláte použít neškodlivou minerální vatu, musíte se poohlédnout po tomto typu vaty. V opačném případě buďte při manipulaci maximálně opatrní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve