Pěstujte pažitku. Udělá parádu v zahradě i v kuchyni
Pažitka se právem řadí k nejkrásnějším zahradním bylinkám. Její fialové květy jsou skutečně půvabné a neujdou snad oku žádného kolemjdoucího. Pěstovat ji může opravdu každý, i ten, kdo nemá pozemek či pěstitelské zkušenosti. A jíst ji můžete celou, i s květy.
Kvetoucí okrasa
Bylinku si snadno můžete vypěstovat ze semínek. Pažitce se daří jak v trsech, tak v jednotlivých řádkách. Takže až vám vyroste velký a silný trs pažitky, můžete jeho část vykopat rýčem a ještě rozdělit. Opatrně oddělené trsy se pak snadno ujmou v dalších částech vaší zahrádky. Mnozí zahrádkáři si pažitku vysévají také jako okrasný lem záhonů nebo kolem kmenů ovocných stromů.
Vydrží roky
Pažitka je trvalka. Pokud vám bez problémů zakoření, vydrží vám i několik let. Na jaře můžete část pažitky nechat vykvést, květy po odkvětu ostříhat, aby se nevysemenila. Poté už s ní zacházejte jako s kořenící zeleninou, nebo nechejte volně růst. S blížícím se podzimem rostlina žloutne, vadne až úplně zatáhne. S probouzejícím se jarem se koloběh růstu znovu obnoví.
Jedlá i s květy
Velkou výhodou pažitky je, že netrpí prakticky na žádné choroby, jako tomu někdy bývá u česneku nebo cibule. Na zdravé lístky pažitky plné vitaminů a minerálů se můžete těšit od jara až do podzimu. Ty suché a povadlé lístky pravidelně odstraňujte. Fialové květy pažitky navíc s přicházejícím létem začnou lákat opylovače. Květy si můžete dekorovat svůj interiér. A kromě okrasy je rovněž můžete využít i v kuchyni. Vizuálně i chuťově skvěle zpestří polévky, zeleninové saláty, kanapky či chlebíčky stejně jako i jiné bylinky, které se mohou stát i součástí vašeho trávníku. Jak na jedlý trávník, jsme psali zde.