Založte si jedlý trávník. Zvládne to i začátečník, je totiž bezúdržbový

 Exterier 
04. května 2019 10:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedlý trávník je složený ze samých bylinek a je bezúdržbový Depositphotos
Trávník u domu nemusí být jenom zelený nakrátko střižený koberec. Pokud hledáte něco netradičního, vysaďte si jedlý trávník, který vám bude nejenom dělat okrasu, ale také chutnat.

Ekologie se dnes skloňuje ve všech pádech a módní jsou i ekologické zahrady. Můžete mít bylinkovou zahradu, čajovou zahradu, jedlý les, ale také jedlý trávník. Na rozdíl od toho klasického okrasného je bez chemických postřiků a ještě jej krásně využijete v kuchyni. 

Ideální pro lenochy

I jedlý trávník lze považovat za bylinný. Ve velké většině se skládá z léčivých druhů vytrvalých rostlin. Další hlavní rozdíl mezi okrasným a jedlým trávníkem je také v jeho odolnosti. Zatímco okrasný musíte neustále opečovávat různými postřiky a především mu dopřávat bohatou zálivku, ten jedlý nepotřebuje prakticky nic a ani vertikutaci, která by jenom zničila jeho druhovou rozmanitost.

Bylinky všeho druhu

Bylinky do svého trávníku můžete dostat několika způsoby. Buď do něj vsadit již vzešlé sazeničky nebo můžete do trávníku provést dosev, a to tak, že pomocí vertikutátoru narušíte zeminu a dosejete do míst semena bylin.

Přírodní louka

A teď to nejdůležitější. Co lze pěstovat na jedlém trávníku. Některé trávníkové květiny mají raději stín a vlhko, jiné slunce a sucho. Můžete experimentovat s druhy bylin a v každé části zahrady může v trávníku převládat něco jiného. A stejně tak můžete každý kout sekat zcela na jinou výšku nebo nechat některé rostlinky vykvést a vysemenit. 

Známé léčivky

Zasadit si tak můžete třeba řapík lékařský, který se používá ve formě nálevu, koupelí a obkladů. Dezinfenkční účinky má zase řebříček  A chybět by vám na takovém trávníku neměl ani popenec břečťanolistý, třezalka tečkovaná, jitrocel kopinatý či mateřídouška, kterou můžete přidat i do salátů. Mateřídoušku si však snadno můžete zaměnit i s tyminánem, který je rovněž také úžasná bylinka. Jak je od sebe rozeznat, jsme psali zde.

Ozdobí i chutnají

Pokud hledáte bylinku, na které si můžete také pochutnat, pak vsaďte na sedmikrásku.  Ta vám vytvoří nejenom krásnou kvetoucí deku, ale její květy se používají do zeleninových salátů nebo jako ozdoba polévek či sladkých dezertů. Jako ozdoba dezertů se zase hodí hluchavka bílá nebo violka vonná, které stačí potřít vodou, obalit v cukru a ozdobit jimi dort nebo zákusky. Květy prvosenky jarní lze zase přidat do zeleninových salátů nebo jako ozdobu na dorty a moučníky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod