Kamenná koryta sluší každé zahradě. Dají se v nich pěstovat skalničky, bylinky i jehličnany

 Exterier 
02. května 2019 12:44 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Kamenná koryta vypadají skvěle Pinterest
Pokud vás nudí mít na zahradě jen klasické záhony, pořiďte si kamenná koryta. Dodají každé zahradě punc výjimečnosti a díky přírodnímu vzhledu skvěle zapadnou do jakéhokoliv typu zahrady.

Kdysi kamenná koryta sloužila jako napajedla nebo se do nich dávalo krmivo pro hospodářská zvířata. Kameníci k jejich výrobě využívali žulu, pískovec i mramor. Právě díky takřka nezničitelnému materiálu se mnohá kamenná koryta dochovala až do dnešní doby. Lze je pořídit i nové, ovšem pokud zvolíte skutečný kámen, počítejte s tím, že vás to bude stát nemalé peníze.

Umělý kámen

Levnější variantou jsou koryta vyrobená z umělého kamene. Některé zdařilé výrobky jen horko těžko rozeznáte od těch ze skutečného kamene. Mají i podobné vlastnosti. Na rozdíl od přírodního kamene ale tento materiál neoxiduje a nedrolí se, takže má ještě delší životnost. Vzhledem k tomu, že jsou určené pro venkovní použití, bez problémů odolává umělý kámen i všem vlivům počasí od slunečních paprsků přes déšť až po mrazy.

Čím koryta osázet

Do kamenných koryt lze zasadit prakticky cokoliv - alpinky, lomikameny, prvosenky, zvonky nebo lewisie. Přirozený vzhled miniskalce dodají trávovité rostliny. Okraje osázejte netřesky a rozchodníky, které dobře snáší sucho. Do koryt, která jsou umístěna ve stínu, můžete zasadit bramboříky, dřípatky nebo kropenáče. Koryta dále můžete doplnit vhodnými přírodními kameny a zakrslými jehličnany. Skvěle se budou v kamenných korytech také vyjímat různé bylinky, například pažitka, petrželová nať, tymián, máta nebo meduňka.

Pozor na přemokření

Pokud si pořídíte koryto z umělého kamene, většinou je už vybaveno odtokovými otvory. U nádob z přírodního kamene ale obvykle tyto otvory chybějí. Dejte si na to pozor, protože při vydatných deštích může rostlinám hrozit přemokření. Obzvláště některé druhy rostlin jsou na to náchylné a mohou jim tak rychle uhnívat kořeny.

Pokud tedy máte koryto bez odtokových otvorů, nezapomeňte na dně vytvořit silnou drenážní vrstvu třeba z kamínků. Vrstva by měla být dostatečně silná, aby kořínky ani během dešťů nestály ve vodě. Vhodným řešením je také umístit tyto nádoby třeba pod střechu nebo pod strom, kde nebude nápor vody tak enormní.

Ale pozor si dejte i u nádob s odtokovými otvory. Musíte tato koryta postavit tak, aby voda měla kudy odtékat. Ideální jsou různé kamenné nebo dřevěné podstavce.

Kam koryta umístit

Kamenná koryta mohou být prakticky kdekoliv. Záleží spíše na tom, co preferují rostliny v něm zasazené. Některým dělá dobře plné slunce, jiné dávají přednost polostínu.

Menší koryta lze postavit třeba u dveří, ta delší podél stěny domu, podél plotu a podobně. Velkým korytem také můžete něco ohraničit, rozdělit prostor. Zajímavé venkovní květináče lze vytvořit i z dalších materiálů, jak jsme psali zde.

Prostor pro vodu

Do koryt nemusíte jen sázet rostliny. Dobře vypadají i naplněná vodou. Taková napajedla ocení ptáci, drobní savci i hmyz. 

Pokud se rozhodnete nádoby plnit vodou, nezapomeňte je ale pravidelně čistit. Obzvláště v horkých letních dnech se v nádobách mohou tvořit různé řasy. Vodu tak čas od času vyměňte a koryto pořádně vyčistěte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008