I grilovat lze trochu jinak. Inspirujte se japonskými teppany

 Technika 
28. dubna 2019 15:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Grilování na japonském teppanu je zážitek Internet
Grilování je mezi Čechy velmi oblíbené, ale i v této oblasti existují vychytávky, o kterých jste možná neměli vůbec tušení. Grilovat totiž nemusíte jen na klasickém roštu. Pokud chcete grilování povýšit na gastronomický zážitek i zábavu, vyzkoušejte japonský teppan.

Možná jste už někde v restauraci japonský teppan zahlédli, aniž byste věděli, o co jde. Má podobu velkých železných plátů. K dostání je ale i v menších rozměrech pro použití v domácnostech.

Co je teppan

Jedná se o tenký železný plát, na kterém se jídlo připravuje přímo před zraky strávníků. Na rozměrné teppany můžete narazit v tradičních japonských restauracích. Pro domácí kulinářskou show vám však postačí teppan menších rozměrů, který se dá pořídit v přenosné verzi či ve vestavné verzi do kuchyňské linky.

Vaření na teppanu vychází z orientálních tradic zdravého a dietního vaření. Lze na něm pokrmy grilovat, flambovat nebo dusit, a to bez použití tuku. Příprava jídla na teppanu není ale jen dietní záležitostí. Jde zejména o společný zážitek z jídla, o zábavu a potěšení a je jedno, zda jde o rodinnou záležitost či o příjemné setkání s přáteli.

Jak na teppanu grilovat

Hlavní výhodou teppanu je, že teplota není po celém povrchu stejná. Nejvyšší je u středu a  směrem do okrajů slábne. Maso tak můžete nejdříve zprudka opéct, a pak ho pomalu grilovat na okraji, aby bylo krásně šťavnaté. Jídlo také můžete jen udržovat teplé.

Teppany jsou u nás zatím novinkou, a proto ještě nejsou součástí standardní nabídky všech výrobců domácích spotřebičů. Přesto lze i u nás sehnat kvalitní japonské teppany, na které je spolehnutí a kterými ohromíte svoje hosty.

Správný výběr je zásadní

Zvažte, zda teppan využijete v japonském stylu - tedy pro vaření ve společnosti, nebo dáte přednost teppanu zabudovanému do kuchyňské linky, který ladí s ostatními domácími spotřebiči.

K dostání jsou teppany, jejichž varná deska je ve tvaru obdélníku i víceúhelníku. Při přípravě pokrmů v tomto případě oceníte žlábek podél celé varné desky, který zabraňuje vytékání tekutin na pracovní plochu. Pokud si pořídíte teppan s kulatou deskou, který je navíc specifický tím, že se během zahřívání varná plocha uprostřed lehce prohne do hloubky (až 18 mm) a pojme tím veškeré uvolňující se tekutiny, žlábek potřebný není.

Mezi nejoblíbenější teppany patří ty volně stojící, které připomínají jezdící stolek. Jejich výhodou je, že je můžete volně přenášet tam, kam to zrovna potřebujete. Další výhodou těchto modelů je jejich cenová dostupnost.

Pokud se rozhodnete zakomponnovat japonský teppan do kuchyňské linky, už si za tuto vychytávku sáhnete hlouběji do kapsy. Ale na druhou stranu se stane ozdobou vaší kuchyně. Výtečné a zdravé pokrmy dokážete připravit i v zahradní peci,o které jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve