Jste fanouškem zdravého životního stylu? Pak vás nadchne parní trouba

 Technika 
19. dubna 2019 16:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V parní troubě připravíte i maso s kůrčičkou YouTube
Vaření v páře už dnes překvapí asi málokoho. Že ale existují i parní trouby, to už tak známé není. Tuto technologickou vychytávku ocení zejména lidé, kteří touží žít zdravě. Pára totiž potravinám ponechá nejen jejich přirozenou barvu, tvar, strukturu a chuť, ale především až dvojnásobné množství vitaminů a minerálních prvků, než v nich zůstává při jiném tepelném zpracování.

Příprava pokrmů v páře patří k nejmodernějším způsobům přípravy zdravých jídel. Kromě toho, že v potravinách uchováte vitaminy, můžete si také pochutnat na šťavnatém jídle, aniž byste do něj zbytečně přidávali tuky nebo sůl a koření. Problémem není ani zapékání, pečení vánočního cukroví nebo vytvoření dokonale křupavé kůrčičky na vašem oblíbeném pokrmu.

Většina lidí neznalých věci se domnívá, že v parní troubě lze maximálně připravit zeleninu či dietní a ne moc chutná jídla. Jenže tak to ve skutečnosti není. Moderní multifunkční parní trouby disponují mnoha programy, kde můžete využít jak parní vaření, tak i různé kombinace horkého vzduchu a páry, ale i tradiční horkovzdušný ohřev, gril, program pizza a mnoho dalších.

V troubě uvaříte rýži i knedlíky

V parní troubě lze připravit mnoho druhů jídla, například i rýži. Stačí nalít vodu asi centimetr nad rýži, okořenit podle chuti a za 30 minut máte hotovou sypkou a velmi chutnou rýži. Stejně tak v troubě připravíte jakékoliv knedlíky. Větší houskové knedlíky budou hotové za 25 - 30 minut. Sladké kynuté či tvarohové knedlíky za 10 minut.

Parní trouba má ještě další výhodu - můžete v ní chystat odlišné pokrmy najednou i bez obavy, že se vůně jednotlivých jídel smísí.

Zavařování bude hračka

Díky regulaci teploty i páry lze parní troubu využít také pro zavařování, odšťavňování, kynutí těsta, sterilizaci kojeneckých lahví nebo pro prostý ohřev pokrmů, při kterém se jídlo nevysušuje, dokonce dochází ke zvýraznění jeho barvy a objemu. Díky velikosti trouby ohříváte všechny pokrmy najednou. A oceníte určitě i snadnou údržbu. Pára totiž zabraňuje připalování pokrmů na stěnách trouby. 

Jak vybrat parní troubu

Pokud se rozhodnete parní troubu pořídit, nejprve si ujasněte, kam ji umístíte. Podle toho pak volte vestavnou nebo volně stojící. Zvažte také, kolik místa na troubu můžete ve vaší kuchyni obětovat. Existují totiž trouby větší i menší.

Určitě se také zajímejte o funkce trouby. Pokud upřednostňujete pouze parní provoz, vybírejte mezi troubami klasickými. Pokud chcete spotřebič využít i pro pečení, trouba by pak měla kombinovat páru s horkým vzduchem. Kombinace páry a horkého vzduchu 50 / 50 % je velmi oblíbená. Díky páře stačí pro úpravu pokrmů nižší teplota. Pokrmy jsou šťavnaté, zachovají si svoji typickou chuť i více minerálů a zároveň mají kůrčičku. Typickým příkladem je příprava vepřového kolena nebo velkých kusů mas. Poměr 25 % páry a 75 % horkého vzduchu je zase možné využít třeba pro přípravu pstruhů, ale i pro pečení chleba nebo některých moučníků.

Trouby však bývají vybaveny i dalšími speciálními funkcemi, záleží proto čistě na vás, jak nároční na troubu jste a co vše by měl spotřebič zvládnout.

Co se týká vzhledu, přizpůsobte jej zbytku kuchyně. K dostání jsou totiž parní trouby v moderním stylu i takové, které lépe zapadnou do rustikálně zařízeného interiéru. O tom, jak se doma pustit do parního vaření i bez speciálního hrnce, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47