Vodní prvek dodá zahradě kouzlo. Kam byste ho ale nikdy neměli umísťovat?

 Exterier 
09. dubna 2019 10:19 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
V každé zahradě by měl být vodní prvek Internet
Pokud do své zahrady dodáte vodní prvek, rozhodně neprohloupíte. Má to mnoho výhod. Staří Číňané dokonce věří, že voda v zahradě může člověku přinést dobrou práci, upevnit mu zdraví nebo zajistit peníze. Záleží, kam vodní prvek umístíte.

Voda k zahradě neodmyslitelně patří a pokud máte prostor, je vybudování zahradního jezírka či jiné vodní plochy ideální volbou, jak zahradu vylepšit. Právě vodní prvky totiž vytvářejí výjimečné klima a dodávají pozemku zvláštní kouzlo. Navíc voda v zahradě působí jeko jedinečný designový prvek, který má schopnost zahradu tvarovat. Podle čínské filozofie Feng shui ale dokáže voda v zahradě daleko více.

Jezírko a Feng shui

Už staří Číňané moc dobře věděli, že zahrada bez vodního prvku nevypadá dobře. Podle filozofie Feng shui voda na zahradě přitahuje čchi a láká další živočichy k návštěvě. To do zahrady vnese život, což velmi pozitivně ovlivňuje její energii. Ať už vodní motiv v zahradě uplatníte ve formě jezírka, potůčku, vodní fontány či chrliče, v každém případě se musíte postarat o to, aby voda byla čerstvá a čistá. Kalná, bahnitá voda přitahuje totiž místo čchi do zahrady negativní sílu ša.

Umístění jezírka

Obecně se dá říci, že ideální poloha pro umístění vodního živlu je před domem. Voda v zádech domu by podle Feng shui oslabovala jeho stabilitu.

Jihovýchod

Pokud si vodní prvek vytvoříte na jihovýchodní straně, bude voda podle čínské filozofie podporovat hojnost a prosperitu. Ideální je, pokud je voda proudící. Pokud se tedy rozhodnete místo třeba potůčku vytvořit zahradní jezírko, je podle Číňanů vhodné osázet jej rybami, které se o proud vdy postarají.

Východ

Pokud vám hodně záleží na zdraví, měli byste si vodní prvek pořídit ve východní části zahrady. Právě na východní straně totiž vodní živel podle Feng shui podporuje zdraví.

Sever

Ani umístění vodního prvku na severu není od věci. Na této světové straně pro změnu voda podporuje kariéru a životní cestu.

Západ

Jestliže vám umístění zahrady umožní vybudovat vodní prvek na západě, opět se máte na co těšit. Feng shui říká, že právě na této straně je voda symbolem radosti a kreativity.

Jih

Jedinou světovou stranou, kde se podle Feng shui vytvoření vodního prvku moc nehodí, je jižní strana. Zde prý voda moc velký prospěch nepřináší, takže pokud to jen trochu jde, raději se tomuto umístění vyhněte.

Vodní prvek nemusí být velký

Každý nemá tak rozlehlý pozemek, aby na něm hned vybudoval třeba velké koupací jezírko. I malé jezírko či drobná fotánka ale udělá hodně parády.

A co víc, vodní plochu si nemusejí odepírat ani obyvatelé paneláků. Na balkon si mohou instalovat třeba pítko pro ptáky. Opeřenci budou pítko využívat i ke koupání a vám jejich pozorování přinese mnoho radosti. A pokud milujete pokojové květiny, i ty lze pořídit podle zásad Feng shui, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve