Máte u svého domu růže? Nezapomeňte je včas ořezat

 Exterier 
04. dubna 2019 10:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za správný jarní řez se růže odvděčí krásnými květy Depositphotos
Jaro je období, kdy je nutné provést hlavní řez růží. Řez je třeba udělat správně a hlavně není radno nic uspěchat. Rašící očka jsou totiž na jaře velmi citlivá.

Březen či duben je ideálním měsícem pro stříhání růžových keřů. Jde o důležitou etapu v životě růže, protože po ostříhání růže zesílí a díky ořezu nasadí krásné a bohaté květy. Zimní přikrývku růží odstraňte až tehdy, když definitivně mine nebezpečí mrazivých nocí.

Díky jarnímu řezu upravíte růst keře tak, aby dosáhl určitého pravidelného tvaru, popřípadě omezíte růst tam, kde není dostatek místa a rozložitý keř by zastiňoval jiné rostliny. Navíc dosáhnete díky řezu krásných květů.

Ideální čas k jarnímu řezu

Nejvhodnější doba k jarnímu řezu je ještě před rašením oček, a když již nehrozí nebezpečí silnějších mrazů. Bývá to koncem března, popřípadě ještě počátkem dubna. Včasný jarní řez urychluje rozkvět, a naopak pozdní řez oddaluje rozkvět. Odložíte-li řez až na střed dubna, budou zpravidla rostliny již tak vyvinuté, že řezem ztratí mnoho sil a jejich vývoj se pozdrží. Avšak i příliš časný řez může snadno poškodit mladé, křehké vyrašené letorosty, zejména když přijdou pozdní jarní mrazíky. Pak se rovněž oddálí začátek kvetení.

Rychlá regenerace

Když mine nebezpečí dalších mrazů, hned seřízněte všechno dřevo se zničenými mladými výhony. Zbylé staré výhony budou vysoké třeba jen 12 cm. Asi za osm až deset dnů začnou seříznuté výhony rašit.

Zde se ukáže značná regenerační schopnost růží správně vysazených do předepsané hloubky. Prvního květu se dočkáte v takovém případě sice až koncem června, ale potom již první květné období přejde bez patrné přestávky hned do druhého květného období a kvetení pokračuje až do zimy. Navíc rostlinu řezem omladíte, což má vliv na prodloužení jejího života. O tom, jak růže správně pěstovat, jsme psali zde.

Každá růže potřebuje jiný řez

Správný způsob řezu zvolte vždy v závislosti na typu růže, každá totiž potřebuje něco jiného.

Záhonové růže s dlouhým stonkem a keřovité růže

Tyto typy růží necháváme vyrůst do výšky 1 nebo 1,5 metru, takže je není nutné každý rok zkracovat. Řez volíte tak, abyste zachovali hlavní a mladé stonky. Stříhejte boční menší větvičky a staré dřevo, čímž podpoříte mladé výhonky.

Začněte odspodu, celkovým provzdušněním keře. Odřežte mrtvé nebo poškozené větve, nebo větve, které se kříží a třou o sebe. Odstraňte rovněž staré zdřevěnělé stonky, abyste ponechali pět až devět nejzdravějších hlavních stonků (v závislosti na velikosti růžového keře).

Následně se pusťte do stříhání bočních větviček, které ponesou květy. Platí pravidlo, že se střih provádí za třetím očkem boční větvičky, počítaje od hlavního stonku. Řez volte co nejblíže za třetím očkem, abyste zamezili tvorbě mrtvé dřevité hmoty. Veďte řez lehce šikmo, aby se v něm nedržela voda. Ta by mohla na očku zmrznout nebo způsobit nákazu. Vždy použijte ostré nůžky, aby byl řez čistý. Preferujte očka, která míří směrem ven, abyste získali na pohled pěkné a bohaté květy.

Velkokvěté růže nebo čajohybridy

Tyto růže se v českých zahradách objevují nejčastěji. Velkokvěté růže, rovněž nazývané čajohybridy, je třeba zkracovat každoročně několik centimetrů nad zemí. Jedině tak docílíte bohatých květů v každé sezoně. I u těchto růží začněte ozdravným prořezem, kdy odstraníte staré, odumřelé nebo poškozené stonky, abyste rostlinu omladili. Ponechejte tři až pět silných a zdravých stonků.

Následuje řez na podporu květenství. Zbylé hlavní stonky ostříhejte za třetím až čtvrtým očkem nad zemí, ideálně za tím, které je otočeno směrem ven. Z rostliny moc nezbude, ale neděste se. Všechny nově vyrostlé stonky takto stříhejte od prvních roků růže a odmění se vám krásnými a bohatými květy.

Pnoucí růže

Pokud nechcete, aby byla vaše popínavá růže spíše na obtíž, je třeba ji každoročně upravovat. Pnoucí růže remontantky (kvetou několikrát do roka) se stříhají zcela jinak, než klasické růže. Musíte jim ponechat takovou velikost, aby měly stabilní podporu pro další rozpínání, a přitom vícekrát do roka krásně kvetly. A pozor, pnoucí růže se takto stříhají nejdříve po třetím roce, aby měly nosné stonky čas nabrat sílu.

Jako u ostatních růží začnete pročištěním. Odstraníte staré a mrtvé dřevo. Buďte odvážní a nebojte se všechny takové větve dát pryč. Platí to i pro nepotřebné boční větvičky. Dáte tím sílu mladým výhonkům, které ponesou květy. Jeden či dva hlavní stonky ustřihněte u základny, cca 20 cm nad zemí, aby se růže omladila. Odstraňte větve, které vyrůstají mimo požadovaný tvar nebo míří mimo nosnou konstrukci.

Následně stříhejte malé boční větve vždy za třetím očkem (odpovídá vzdálenosti cca 20 cm). Výsledná podoba po ostříhání by měla připomínat rybí kostru (kde hlavní šlahoun odpovídá páteři). Při stříhání si hlavní větev přitiskněte ke zdi, bude se vám pracovat snáze. Zbylé větve přichyťte ke zdi nebo nosné konstrukci a dejte jim tak požadovaný tvar v horizontálním směru. Větve co nejvíce zahněte do oblouku, dosáhnete tak pěkného vzhledu při kvetení.

Jestliže jsou vaše popínavé růže neremontantní, tedy kvetou jen jednou do roka, stejným způsobem je ostříhejte i po odkvetení. Pokud na keři chcete mít šípky, například jako potravu pro ptáky v zimě, tak je samozřejmě nestříhejte.

Anglické růže

Růže označované jako anglické se stříhají stejným způsobem jako růže keřovité, ale zkracují se o trochu více. Opět začněte odstraněním mrtvých či poškozených větví či takových, které se kříží nebo o sebe třou. Odstraňte rovněž několik starých hlavních stonků, abyste ponechali pět až devět nejsilnějších stonků.

Boční větve, které ponesou květy, ostříhejte těsně nad jejich třetím očkem. Stříhejte těsně nad očkem a řez veďte mírně šikmo, nikoliv kolmo. Výsledná výška růží po řezu by měla být asi 50 až 60 cm, proto se nebojte být při stříhání radikálnější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008