Chcete mít na zahradě něco výjimečného? Vytvořte si mozaiku z oblázků

 Exterier 
27. března 2019 17:39 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Mozaika z oblázků vypadá moc dobře Internet
Ve Španělsku či Portugalsku jsou oblázkové mozaiky hodně rozšířené, ale skvěle se tato umělecká díla vyjímají i v českých zahradách. Nemusíte se hned pouštět do velkolepého projektu, i malá mozaika dokáže obyčejný chodník proměnit v krásné dílo.

Mozaikové chodníky mohou vypadat různě. Někdo zvolí jednoduchý vzor, šikovnější lidé jsou pak schopni vytvořit i doslova umělecká díla plná ornamentů, zvířat či lidských tváří. Každopádně mají mozaiky z kamínků svůj půvab a hlavně dlouhou tradici.

Pokud jste alespoň trochu zruční a hlavně máte velkou dávku trpělivosti, můžete si oblázkovou mozaiku vytvořit na své zahradě i sami. Pokud jste ale v tomto ohledu začátečníci, zvolte nejprve menší mozaiku a jednodušší tvar. Teprve až získáte cvik, můžete se pokusit vytvořit mozaiku na větším prostoru.

Inspirace z jižní Evropy

Oblázkové mozaiky jsou typické hlavně pro jih Evropy, ale dobře vypadají v každé zahradě. Velkou výhodou je, že kontrast barev vypadá dobře nejen na velkých plochách, které už vyžadují skutečně zdlouhavou a náročnou práci, ale i na menším prostoru.

Zdobné kusy se nejlépe vyjímají na výstižných místech jako v tichém sedacím koutě, před útulnou lavičkou, na křížení chodníků nebo na terase.

V každé zahradě by měly být chodníčky a pěšiny. A když na chodníčku vytvoříte i drobný obraz vytvořený z oblázků, vnesete do své zahrady nejen nádech jižního životního stylu, ale hlavně kus originality.

Příprava podkladu

Předpokladem trvale krásné oblázkové mozaiky je pevný nosný podklad, na který oblázky dosedají, dále kolem dokola uzavřená boční opora a odvodnění. Nejdříve odkopejte veškerou ornici. Hloubka výkopu závisí na místních podmínkách. Většinou se osvědčilo přibližně 20 až 25 centimetrů.

Do výkopu se musí umístit vodopropustná vrstva z 10 až 15 centimetrů upěchovaného drceného kameniva. Nyní následuje nosná vrstva, například deseticentimetrová vrstva štěrku (zrnitosti 0/32 až 0/50 mm) nebo drobné drti s pískem. Tuto vrstvu důkladně zhutněte vibrátorem, protože jinak se mozaika může postupem času propadat. Nad nosnou vrstvou nyní následuje výplňová vrstva z betonového potěru, do které se budou později usazovat oblázky (pro spolehlivou soudržnost zajistěte vložení výztužné rohože). Obrubníky usaďte na betonový základ, který je deset až patnáct centimetrů hluboký a po stranách zkosený. Plochu mozaiky navíc v každém případě založte tak, aby povrch hotové mozaiky ležel nad úrovní okolní půdy. Pak může dešťová voda nerušeně odtékat.

Pozor: Na mozaiky s velkými oblázky v pískovém/cementovém loži potřebujete pracovní výšku deset centimetrů, na drobnější oblázky stačí pět centimetrů (sílu mozaikové vrstvy zásadně určuje největší oblázek). Tento podklad se hodí pouze k pocházení, v žádném případě však není vhodný k pojíždění!

Vytvoření mozaiky

Ze všeho nejdříve si nejprve namalujte na papír vzor, který budete chtít z oblázků vytvořit. Také mějte po ruce dostatečné množství oblázků, a to různých barev, aby pak dokonale obrazec vynikl.

Pokud se rozhodnete pro kruhovou mozaiku, vyznačte si kovovou tyčí střed a do potěru vyznačte vnitřní průměr pomocí šňůry, která je na tyč připevněná. Vybrané oblázky nyní mírně tlačte do betonového potěru a rovným hranolem a kladivem je následně vyrovnejte přibližně do stejné výšky.

Pro získání rovnoměrné plochy skládejte kameny těsně k sobě tak, aby nebyl umožněn pohyb jakýmkoliv směrem.

Pokud máte všechny oblázky rozmístěny, zkontrolujte pomocí lišty rovnoměrnou výšku kamenů a případně ji trochu vyrovnejte.

Závěrem oblázky zapískujte vždy po etapách a nakonec ještě jednou celou mozaiku zatlačte do rovnoměrné hloubky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47