Při dodržení několika zásad můžete bezpečně grilovat i na malém balkoně

 Exterier 
30. května 2020 10:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Při dodržení několika zásad a pravidel můžete grilovat i v bytě JumpStory
Grilování se vzdávat nemusíte ani v případě, že bydlíte v bytě s balkonem. Zákon jej totiž nezakazuje. Musíte však dodržet několik pravidel.

Není nad posezení s přáteli nebo příbuznými a k tomu si dát kus šťavnatého grilovaného steaku. Ne nadarmo právě tomuto kulinářskému umění propadá čím dál více lidí. Grilovat se dá prakticky všude. Na zahradě, venku v přírodě a dokonce i na balkoně nebo terase. Je však potřeba vědět, jak na to a co dělat, abyste tím neobtěžovali své sousedy.

Zákon grilování nezakazuje

Grilování na balkonech nebo terasách žádný zákon vyloženě nezakazuje. Nicméně v novém Občanském zákoníku stojí, že vlastník bytové jednotky nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním, vibracemi a podobně. Z toho tedy pramení, že grilovat na balkonu můžete, ale nesmí to obtěžovat okolní sousedy nad únosnou mez.

Zkuste na to jít od lesa

Úplně nejlepší je podobným sporům předcházet. Například je upozornit na to, že v daný den byste chtěli grilovat, ale nejlepší je pozvat je přímo na grilovačku a nebo jim přinést malou výslužku za shovívavost. Především je ale uklidněte, že váš gril je bezpečný a nehrozí, že způsobíte požár. A to je hodně podstané. Ne každý typ grilu se na balkon opravdu hodí.

Plyn, elektrika, nebo uhlí?

Při koupi grilu, který budete používat na balkoně nebo terase, musíte opravdu velmi pečlivě vybírat. V první řadě musí každý výrobce u výrobku uvést, zda je vhodný na balkon či ne. Nejvhodnější z hlediska protipožární bezpečnosti jsou grily plynové či elektrické. Nebude z nich vycházet štiplavý kouř, ale vůně masa bude cítit i tak široko daleko. Pokud nedáte dopustit na klasické dřevěné uhlí, pak v tomto případě sáhněte po bezkouřovém spotřebiči. Díky speciálnímu ventilátoru se z něj také neuvolňuje kouř.

Bezpečnost na prvním místě

Aby vaše grilování bylo opravdu bezpečné, je nutné gril postavit na rovný povrch. Nikdy negrilujte v blízkosti hořlavých látek, suché květiny v truhlíku nevyjímaje. Pokud máte plynový gril, nedávejte jej na přímé slunce. Láhev by totiž mohla explodovat. V blízkosti plynu rovněž nesmíte kouřit. U elektrického grilu buďte opatrní, aby vám na něj nezapršelo či se v blízkosti kabelu nevyskytovaly tekutiny. Gril na dřevěné uhlí nechejte vždy důkladně vychladnout a teprve poté jej vyčistěte. Jak správně čistit gril a jaké prostředky jsou vhodné, jsme psali zde. Zbytky ohořelého uhlí nikdy nesypejte do odpadkového koše. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47