Hromada prádla k žehlení je jako zlý sen. Máme pár tipů, jak si žehlení usnadnit

 Tipy a inspirace 
26. května 2020 14:37 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kupu prádla za vás bohužel nikdo nevyžehlí Depositphotos
Žehlení patří mezi nejméně oblíbené domácí práce snad všech žen. Z jednoho koše, který chcete vyžehlit „hned zítra“, jsou najednou koše tři a vy se stejně žehlení nakonec nevyhnete.

Ale nikdo jiný to za vás neudělá. Zkuste si žehlení zpříjemnit třeba skleničkou vína nebo si pusťte dobrý film a žehlení půjde pěkně od ruky.

Klasické žehličky se poprvé objevily v 15. století. Byly litinové, a tím pádem i velmi těžké. Před žehlením se žehlička nahřívala na ohni. Existovaly i duté krejčovské žehličky, do nichž se vkládalo rozžhavené dřevěné uhlí. První elektrické žehličky spatřily světlo světa v roce 1882 v New Yorku a brzy se rozšířily i do Evropy.

Technologie se sice vyvíjejí stále kupředu, bohužel žehlit za nás asi ještě dlouho nebudou. V dnešní době moderní techniky však již nemusí být žehlení noční můrou. Poradíme vám několik vychytávek, jak si žehlení usnadnit. Vůbec nejlepší je, kupovat, pokud to jenom trošku jde, materiály, které žehlení nepotřebují. To však někdy není možné, některé kousky se holt žehličce nevyhnou. Tak vyhrnout rukávy a jdeme na to.

Snazší žehlení

  • Pro usnadnění žehlení přidejte k praní aviváž na prádlo.
  • Po praní ždímejte na méně otáček a před věšením prádlo ještě důkladně protřepte.
  • Pokud máte tvrdou vodu, používejte změkčovače vody.
  • Usušené věci skládejte ihned, budou méně pokrčené.
  • Co nejvíce využívejte možnosti sušení venku, kde proudící vzduch vyrovná nerovnosti na prádle za vás.
  • Svetry a košile pověste při sušení na ramínka, ušetříte místo na sušáku a ještě je rovnou při sušení hezky vytvarujete.
  • Velkým pomocníkem je v dnešní době sušička, která dokáže prádlo krásně vyrovnat, a když ho vytáhnete ještě „za tepla“, některé kousky vůbec žehlit nemusíte.

Pokud již žehlit musíte, hodně závisí na žehličce, prknu a vaší pozici. Předpokladem lehkého žehlení je těžká žehlička. Jde o gravitaci. Těžká žehlička bude dobře a stále tlačit na žehlenou plochu, prádlo bude lépe vyžehlené a vy méně unavení. Pokud máte žehličku příliš lehkou, musíte na ni více tlačit. Manipulace s těžší žehličkou se rozhodně nebojte.

Asi se bojíte bolesti ruky, ale vše záleží na vaší pozici. Pokud zachováte výškovou vzdálenost mezi vaším loktem a žehlicím prknem okolo 30 cm, ruka vás bolet nebude. Naopak. Kvalitní žehlička bude po prádle dobře klouzat, ale přitom stále dobře tlačit. Vhodná žehlička je ta, která má více než kilo.

Před samotným začátkem žehlení je vhodné roztřídit si prádlo podle materiálu a teploty, při níž chceme žehlit. Vždy začínáme prádlem, které se žehlí na nejnižší teplotu, postupujeme k prádlu po nejvyšší teplotu. Pamatujte si, že žehlička se rychle zahřívá, ale mnohem déle stydne. Pozor také na plastové části oblečení, které by se mohly roztavit.

Žehlicí prkno

Nepodceňujte žehlicí prkno. Mnoho lidí stále žehlí na stole nebo na kuchyňské lince. A to je neskutečně nepohodlné. Žehlicí prkna jsou výškově nastavitelná a navíc mají bezpečné odkládací plochy. Jestliže je vám líto peněz za žehlicí prkno, při prvním použití žehlicího prkna se přesvědčíte, že to má něco do sebe.

Údržba

Tak jako o všechno, i o žehličku je nutné se vhodně starat, aby nám co nejdéle kvalitně sloužila. Velmi důležitá je čistota žehlicí plochy. Po vychladnutí přístroje odstraníme skvrny vlhkým hadříkem.Také nesmíme zapomenout na odvápnění zařízení, které by se mělo provádět jednou za měsíc, samozřejmě s ohledem na četnost využívání žehličky.

Pára

Naše babičky prádlo při žehlení kropily. Dnes postačí pouze otočit kolečkem a zvolit si intenzitu páry, díky níž lze vyžehlit i ty nejobtížnější záhyby. Páru můžeme při žehlení použít téměř na jakýkoliv materiál, a to pouze s výjimkou hedvábí, které se žehlí nasucho. Páru můžete použít pro jemné látky až po džínovinu. Voda do žehličky by měla být destilovaná, abyste zabránili usazovaní vodního kamene v žehličce.

Parní generátor

Ačkoli jeho jméno může znít zvláštně technicky, je parní generátor vlastně vylepšená žehlička. Svými vlastnostmi ji ale předčí natolik, že patří k nejlepším žehlicím systémům na trhu. Je to revoluční a nepostradatelný pomocník pro domácnost. Vypadá trošku jako vysavač a umí zajímavé věci. Pokud spěcháte do práce a blůzka, kterou jste si vybrali, není zrovna perfektně vyžehlená, nemusíte se zdržovat vytahováním žehlicího prkna a žehličky. Vše uděláte jednoduše na ramínku a během okamžiku. Stačí zapnout parní generátor, dolít vodu do nádržky a jednoduše svoji oblíbenou košili na ramínku propaříte a během chvilky vypadáte zase jako ze škatulky. Stejně tak můžete v bytě oživit i ostatní textilie jako záclony, závěsy a dokonce i sedačku.

Hygiena

Žehlením zbavíme prádlo všech bakterií. Díky současným materiálům oblečení a velmi aktivním práškům na odstranění skvrn lze prádlo prát na nižší teplotu. Šetříme tím sice energii, ale nízká teplota při praní nedostatečně ničí bakterie, které v pračce ve vlhku a teplu úspěšně přežívají. Prádlo je po uschnutí sice čisté a voňavé, ale samotná hygiena trochu pokulhává. Dalo by se říct, že hlavním důvodem, proč prádlo žehlit, je hygiena.

Naše babičky na tom byly vlastně relativně lépe. Vyprat prádlo byla sice obrovská dřina, ale prádlo se obvykle vyvářelo, což i při použití nekvalitní nebo vůbec žádné žehličky stačilo k perfektní dezinfekci prádla. Dnes nezbývá, než využít dezinfekčních účinků páry, která díky vysoké teplotě bezpečně zničí všechny bakterie. Jak se žehlení vyhnout úplně, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47