Podle čeho vybrat mop, abyste zvládli úklid s minimální námahou a dokonalým výsledkem

 Tipy a inspirace 
24. května 2020 09:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prodejci nabízejí celou řadu tvarů, velikostí i funkcí JumpStory
Hadrům na podlahu prakticky odzvonilo. Obrovským pomocníkem jsou nyní mopy. Ovšem není mop jako mop. Důležité je vybrat ten správný, abyste zvládli úklid opravdu s minimální námahou a dokonalým výsledkem.

Stačí namočit, zmáčknout nebo zatáhnout a jde se vytírat. Mopy jsou prostě už roky  součástí výbavy domácnosti. Jenomže na trhu se dá koupit celá řada různých velikosti, druhů a typů. Jak ale zjistit, že máte ten správný pro vás i pro vaše podlahy? Poradíme vám, jak se v tom vyznat. Důležitý je totiž materiál, způsob ždímání a nepodceňte ani délku tyče.

Materiál

Nejčastěji se u mopů můžete setkat s mikrovláknem a bavlnou. Bavlna je výhodná v tom, že ji můžete prát v pračce až na 90 °C a také v případě potřeby použít i agresivnější prostředky na mytí. Mikrovlákna zase dokáží skvěle přilnout k podlaze. Díky tomu dokáží zachytit nečistoty a bakterie, a to i bez chemických prostředků. Také mikrovlákno můžete prát v pračce, a to maximálně na 60 °C. V obou případech u návleků nepoužívejte aviváž, která ničí jejich savost. 

Bezkontaktní ždímání 

Pokud se vám nechce sahat na špinavý mokrý hadr, rozhodně sáhněte po mopu, který lze vyždímat bezdotykově. Existují typy, které lze "přelomit" a vyždímat, nebo můžete koupit kyblík, který má ždímací košíček. Díky němu můžete mop vyždímat opravdu dokonale, což oceníte zejména ve chvíli, kdy potřebujete umýt dřevěné či laminátové podlahy, které jsou háklivé na vodu.

Dlouhá tyč je základ

Mop byste si měli před koupí vyzkoušet, a to z důvodů délky tyče. Asi nikdo neche mít z umývání podlahy bolavá záda. Velkou výhodou jsou mopy, které mají teleskopicky nastavitelnou tyč. Díky tomu může podlahu umýt prakticky kterýkoliv člen vaší domácnosti. Pokud máte problém se zády, určitě byste ocenili také kyblík na kolečkách, s nímž můžete snadno manipulovat. Zbývá vám vyřešit, jaký typ mopu je pro vás ideální.

Třásňový mop

Jde o nejrozšířenější a obvykle také o nejlevnější druh mopu. Třásně mají výhodu, že se poměrně snadno dostanou do spár a nerovností, kde se drží špína. Na druhou stranu je z nich potom obtížné tuto špínu dostat. Ta se pak velmi ráda drží v samém středu, takže je potřeba mop častěji prát.  

Plochý mop

Ploché mopy jsou nejpoužívanějším druhem. Jejich výhodou je, že si můžete vybrat z několika různých velikostí. Ty největší určitě oceníte ve velkých prostorech. Jsou také vhodné pro laminátové podlahy. Určitou vychytávkou jsou také tzv. power zóny, které jsou umístěny ve středu umývací hlavice. Ta způsobí, že po zatlačení na mop se znásobí tlak na podlahu. 

Sprejový a parní mop

Jde o mopy, které nepotřebují kyblík. Oba mají umístěné nádržky na vodu na těle. U sprejového mopu si při stlačení knoflíku sami dávkujete množství vody, který potřebujete na vytírání podlahy. Počítejte však s tím, že ušpiněný návlek nemáte možnost vymáchat a vyždímat. Hodí se tak spíše pro menší prostory. Návlek je pak potřeba po každém použití vyprat nebo mít alespoň náhradní, který můžete během vytírání vyměnit. A obdobně je na tom i parní mop. Ten má výhodu, že díky páře dokážete v domácnosti zlikvidovat až 99,9 % bakterií, a to bez jakýchkoli čisticích prostředků. I zde ale nemáte během úklidu možnost si návlek kdykoliv vymáchat a vyždímat. Takže špína, která na něm ulpí již na začátku vytírání, je na něm po celou dobu. Víte, kde na vás ve vaší domácnosti číhá nejvíce bakterií? Budete překvapeni. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47