Spousta lidí při praní prádla chybuje. Zjistěte, zda nepatříte mezi ně

 Tipy a inspirace 
18. května 2020 11:26 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Praní prádla má svá pravidla  Depositphotos
Většina lidí by řekla, že praní v pračce je velmi jednoduché. Dáte do ní prádlo, prací prášek, aviváž a nastavíte vhodný program s teplotou. Na první pohled se zdá, že nejde o nic náročného, ale i přesto při praní dělá spousta lidí chyby, kterými si mohou poškodit oblečení. Zjistěte, zda nepatříte mezi ně.

V dnešní době už naštěstí téměř všechno oblečení můžete dát do pračky. Ruční praní veškerého prádla by zabralo velké množství času. Výrobci praček se sice snažili ovládání praček velmi zjednodušit, ale určitá pravidla dodržovat musíte.

Prádlo dostatečně netřídíte

Většina lidí třídění prádla moc neřeší. Jednoduše ho roztřídí na bílé a barevné. To však není dostačující. Měli byste oblečení třídit i podle tkanin. Rozdělujte tvrdší materiály od jemných. Neperte vlněný svetr spolu s hedvábím jen proto, že oba kusy oblečení mají podobnou barvu. Nezapomínejte prádlo obracet naruby, aby vám barvy brzy nevybledly. Ložní prádlo byste měli prát zvlášť, nepřidávejte k němu žádné oblečení.

Dáváte do pračky moc oblečení

Pokud máte velkou rodinu, pak se vám nejspíš rychle plní i prádelní koš. V takovém případě chcete nejspíš do pračky nacpat velké množství prádla, abyste ušetřili čas i peníze. Děláte však chybu. Přeplněná pračka důkladně nevypere jednotlivé kusy oblečení, protože na to nebude v bubnu dostatečný prostor. A prádlo budete muset prát znovu.

Dáváte do pračky prádlo se zaschlými skvrnami

Máte na oblečení zaschlé skvrny třeba z kávy či vína? Nejdříve musíte nechat prádlo odmočit v pracím prášku či jedlé sodě, aby skvrna nebyla tak výrazná. Teprve poté ho můžete vhodit do pračky. Některým lidem se nechce tento proces podstupovat a silně zašpiněné oblečení do pračky dají hned. V takovém případě se však nesmí divit, že skvrna po vyprání zcela nezmizela.

Nastavujete příliš vysoké teploty

Hodně lidí nastavuje pračku na vysoké teploty, aby se prádlo dobře vypralo a zmizely z něj všechny bakterie. Nastavování vyšší teploty, než je skutečně nutné, působí však kontraproduktivně. Příliš vysoké teploty totiž poškozují oblečení.

Rychle na něm vyblednou barvy a tkaniny ztratí svoji pružnost, takže se oblečení rychleji vytahá. To znamená, že za několik vyprání budete muset svůj oblíbený kousek vyhodit. Kromě dodržování pravidel při praní musíte jednou za čas vyčistit i samotnou pračku. Provést to můžete i bez chemie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47