Jak si vypěstovat krásný šeřík, který vám provoní zahradu

 Exterier 
16. května 2020 10:16 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Šeřík odolává suchu  Depositphotos
Šeřík se vyplatí pěstovat, protože krásně kvete a jeho vůně se line po celé zahradě. Roste poměrně rychle a musíte mu najít dostatek místa. K tomu, aby byl každý rok obsypaný květy, potřebuje od vás dostatečnou péči. Zjistěte, jak se o něj dobře postarat.

Šeřík je oblíbený po celém světě. Má dokonce zhruba čtyřicet druhů. V našich podmínkách lze pěstovat pouze ty nejodolnější z nich. Můžete si vybrat z několika barev. Nejčastější jsou odstíny bílé, fialové a růžové.

Jak vybrat správné místo pro šeřík?

Pokud ještě šeřík nemáte nasazený, je důležité pro něj vybrat správné místo. Jaro je pro jeho výsadbu vhodné období. Vyberte si místo, kde bude mít dostatek prostoru. Některé druhy mohou dorůst až do několika metrů. Šeřík můžete nasadit na slunná a polostinná stanoviště. Dobře se mu bude dařit ve vápenaté půdě. Kyselou půdu nemá příliš rád.

Jak šeřík zasadit?

Šeřík byste měli namočit na několik hodin do vody, aby kořeny nasály dostatečnou vlhkost. Následně vykopejte jámu. Pokud šeřík plánujete vsadit do kyselé půdy, budete muset udělat trochu větší jámu. Umístěte na dno hlínu smíchanou s vápnem.

V případě, že budete sázet šeřík do zásadité půdy, nemusí být jáma příliš velká. Dejte do ní hlínu promíchanou s kompostem. V obou případech jámu prolijte dostatečným množstvím vody. Nakonec do ní šeřík umístěte. Jámu zahrňte a šeřík zalijte vodou. Pokud jste ho zasadili na místo, kde je větrno, nezapomeňte k němu přivázat opěrný kůl.

Pochopitelně se zaradujete, pokud na svém šeříku uvidíte rašit první pupeny. Teď vám patrně zkazíme radost, protože byste měli květy odstranit. Šeřík musí dát veškerou energii do zakořenění. Neměl by plýtvat svoji sílu na kvetení.

Jak správně šeřík zalévat?  

Šeřík potřebuje velkou zálivku hlavně při výsadbě, aby se mu podařilo dobře zakořenit. Měli byste ho zalévat v době, kdy kvete. Prospěje to hlavně mladým stromkům. Šeřík poměrně dobře snáší vysoké teploty. Pokud ho budete pravidelně zalévat, nemusíte se bát, že by vám uschnul.

Jak správně šeřík hnojit?

Šeřík začněte hnojit na jaře. Nejdříve mu dodávejte dusičnaté hnojivo pro dobrý růst. Následně ho vyměňte za draselné hnojivo pro bohaté květy. Pokud jste zasadili šeřík do kyselé půdy, bude potřebovat posypat vápnem. Šeřík hnojte zhruba jednou týdně do doby, než přestane zcela kvést. Příští rok tento postup zopakujte. O tom, jak si vypěstovat anglické muškáty, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve