Jak zničit vodní kámen v toaletě snadno a bez chemie

 Tipy a inspirace 
25. května 2020 08:04 / Eva Vogelová
  13
📷
5 fotografií v galerii
Vodní kámen se tvoří z tvrdé vody Depositphotos
Vodní kámen patří mezi největší nepřítele domácnosti. Útočí všude tam, kde se dlouhodobě vyskytuje přítomnost tvrdé vody. Toaleta je jedním z míst, které jsou na znečištění vodním kamenem nejnáchylnější. Přečtěte si, jak se vodního kamene zbavit bez použití agresivních chemikálií.

Vodní kámen v toaletě není pouze estetickým nedostatkem. Způsobuje zvýšený zápach a je příznivým prostředím pro bakterie. Pokud se vaše mísa pravidelně zanáší, pravděpodobně vzniká povlak i ve vodovodním potrubí. Při ignorování tohoto problému může dojít k ucpání. Naštěstí lze problém vyřešit rychle a levně.

Proč se vodní kámen tvoří? 

Znečištění se vyskytuje na místech, kde voda necirkuluje. Ve stojaté vodě se na dně usazují hořečnaté a vápenité molekuly. Ty jsou přirozenou součástí vody. Minerální usazenina po čase ztvrdne a nabaluje na sebe další nečistoty, včetně těch z výkalů. Jakmile zpozorujete náznaky vrstvení minerálů, pusťte se ihned do úklidu. Čím dříve začnete, tím jednodušší práci budete mít.

Ocet

Ocet patří mezi věrné pomocníky v domácnosti. Umí zatočit s nečistotami, plísněmi a vodním kamenem. Do rychlovarné konvice či hrnce nalijte ocet a přiveďte k varu. Následně nalijte obsah do mísy a nádrže.

Tento proces proveďte ve chvíli, kdy toaletu nebudete delší dobu používat. Ideálně těsně před spaním. Ocet totiž musíte nechat působit několik hodin. Nezapomeňte na vrchní část mísy. Namočte štětku a několikrát zajeďte do okrajů mísy, aby se ocet dostal i na špatně přístupná místa. Proces opakujte alespoň dva večery po sobě.

Grep se solí

Na vodní kámen ve vrchní části je vhodné vyrobit si vlastní čisticí prostředek z grepu a soli. Rozkrojte grep na dvě poloviny. Vezměte si jednu část, posypte ji kuchyňskou solí a mísu s ní vydrhněte. Díky kyselině citronové vodní kámen povolí a zbavíte se tak nečistot. Jako bonus získáte příjemnou grepovou vůni.

Jedlá soda

Jedlá soda dokonale eliminuje zápachy a hravě si poradí s vodním kamenem. Do hrníčku nasypte tři lžičky jedlé sody a zalijte je menším množství vody. Důkladně promíchejte, vznikne vám pasta. Tu pak naneste na místa s vodním kamenem a pomocí starého zubního kartáčku je drhněte. Výsledek se dostaví ihned. Trápí vás kromě vodního kamene i černá plíseň na zdi? Zbavte se jí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47