Pár snadných fíglů, jak lehce oddělit žloutek od bílku bez zbytečných nehod
Pečení moučníků i dortů se bez vajec neobejde. Velmi často se tak v receptu setkáte s oddělováním žloutků od bílků. Někdy se však stane nehoda a v bílku vám snadno může ulpět kus žloutku. A tím pádem máte po dokonale vyšlehaném sněhu. Zkuste však příště vyzkoušet některý z následujících fíglů.
Klasika
Nejenom naše babičky, ale i současné hospodyňky se stále řídí starou osvědčenou klasikou. Syrová vejce v polovině rozklepnou o ostrou hranu šálku nebo nože. Palci pak oddělí skořápky od sebe a obsah přelévají z jedné do druhé, dokud bílek nevyteče do misky. Profíci to dokonce zvládnou pomocí jedné ruky. Žloutek prostě zachytí do dlaně. Ovšem právě při těchto úkonech se stává nejvíce nehod.
S trychtýřem
Máte doma obyčejný trychtýř? Ten vám skvěle může pomoci při oddělování vajíček. Stačí do něj vejce opatrně vyklepnout a lehkými krouživými pohyby nechejte bílek volně protéct dolů. Žloutek pak přeneste do misky.
Trik s PETkou
Tento fígl je velmi jednoduchý a opravdu funguje. Vejce rozklepněte a celý jeho obsah vyklopte do misky. A to včetně žloutku. Poté si vezměte čistou PET láhev, lehce ji stiskněte a hrdlo přiložte nad žloutek. Potom stisk povolte a tlak vtáhne žloutek velmi snadno do láhve. Pak jej opět přesuňte tam, kam potřebujete.
Stačí i lžíce
Poměrně snadný způsob oddělení žloutku od bílku je pomocí lžičky. Celé vejce rozklepněte do misky, lžičkou jednoduše podeberte žloutek, chvíli nechejte odkapat přebytečný bílek a máte hotovo. Máte-li doma děrovanou lžíci, kterou používáte například na noky, vyklepněte vejce na ni. Bílek dírkami za pár vteřin proteče a vám zůstane jenom čistý žloutek. Nezapomeňte, že základem úspěchu je používat čerstvá vejce. Jak je zaručeně poznat, jsme psali zde.