Dýňová kytice potěší každého milovníka podzimu. Její výroba je navíc jednoduchá

 Tipy a inspirace 
10. října 2020 12:37 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Květina by neměla chybět na žádném stole Depositphotos
Dýně už opět začínají být vidět na každém kroku. Dýňová polévka, dlabání dýní, dýně různých velikostí, barev a tvarů zdobí nejeden vchod do domu. Pokud se i vy těšíte, až si něco dýňového přichystáte, máme pro vás tip! Vytvořte si letos květinové aranžmá v dýňové váze.

Ať chceme nebo ne, léto nás pomalu opouští a přichází podzim. A sním přichází i čas na výzdobu našich domů, bytů, zahrad a balkonů podzimními dekoracemi. Dýňovou kytici budou obdivovat všichni, kdo ji spatří. Je vhodná i jako dárek pro ty, kteří slaví svátky či narozeniny v tomto krásném období plném barev.

Co k výrobě potřebujete

  • dýni dle výběru – doporučujeme větší a kulatější (lépe stojí)
  • celofán
  • aranžovací floristickou hmotu
  • živé květiny dle výběru
  • nožík, nůžky, lžíci

Dlabání se nevyhnete

Ať už vyberete jakoukoliv dýni, budete ji muset před začátkem aranžování vydlabat. Odřízněte „víko“ a pusťte se do práce. Použít k tomu můžete speciální dlabátko na dýně, ale úplně bez problému si vystačíte s obyčejnou polévkovou lžící. Dlabejte tak dlouho, dokud nebude vnitřek dýně tvrdý a hladký. Vydlabaná semínka můžete omýt, osušit, vyskládat na pečicí papír, pokapat olejem, osolit a pomalu péct dozlatova.

Výrobní postup

Vydlabanou dýni zevnitř důkladně osušte ubrouskem a vyložte celofánem. Ten zastřihněte po obvodu vršku dýňové vázy. Dále si připravte aranžovací hmotu, kterou položte na vodní hladinu a nechte ji pozvolna nasáknout všechnu vodu, kterou pojme. Poté hmotu přizpůsobte tvaru vnitřku dýně a vložte ji opatrně dovnitř.

Popusťte uzdu fantazii

Teď už jen zapichujte do aranžovací hmoty jednotlivé květiny, které jste si vybrali v květinářství nebo natrhali na zahradě či jinde na procházce. Použít můžete klidně i větvičky stromů, šípky, hloh, prostě cokoliv, co vám padne do oka nebo co si spojujete s podzimem. Pokud použijete umělé květiny, můžete květinovou vázu odnést třeba i na hřbitov. Nesmrtelnou dýni ale vytvoříte i ze starého svetru.

Prodlužte její životnost

Největším nepřítelem vydlabaných dýní je teplo a plísně. Proto mnohem déle vydrží dýně venku než doma na stole. Abyste však prodloužili její životnost, můžete již vydlabanou dýni den předtím namočit na pár hodin do slabého roztoku vody a sava. Pak ji ale musíte nechat důkladně proschnout. Někteří aranžéři doporučují potřít dýni včetně všech řezných ran ještě vazelínou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod