Jak doma skladovat citlivé i odolné bylinky. Některé mohou vydržet čerstvé až několik týdnů

 Tipy a inspirace 
02. října 2020 10:36 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý druh bylin se skladuje jinak Depositphotos
Čerstvé bylinky milujeme, avšak nevydrží dlouho. Ale jsou tu způsoby, jak je doma uchovat dlouho čerstvé. A proto je dobré vědět, jaký je rozdíl mezi citlivými a odolnými bylinami.

Mezi citlivé bylinky patří listové odrůdy s měkkými stonky, jako je bazalka, petržel, koriandr a kopr. A mezi odolné byliny patří druhy s pevnými stonky, jako je rozmarýn, tymián či oregano. To jsou především ty, které nepotřebují tolik vody.

Kde byste měli bylinky skladovat

Citlivé byliny mají prospěch z toho, že se s nimi zachází jako s živými květinami a skladují se ve vodě při pokojové teplotě. To znamená, že chlad v ledničce jim nebude dělat dobře. Aby vám vydržely dlouho, měňte jim vodu každých pár dní a zvadlé stonky zlikvidujte. Odolné bylinky ponechte v květináčích, ve kterých je koupíte, nebo je zabalte do vlhkého papírového ručníku a uložte do otevřené papírové tašky do lednice. A vydrží vám o to déle, pokud jim občas vyměníte obal a vyhodíte zvadlé kousky.

Jak dlouho bylinky vydrží čerstvé

V závislosti na tom, jak je skladujete, mohou některé bylinky vydržet až několik týdnů, zatímco jiné by se měly použít hned. K jejich dlouhověkosti přispívá několik dalších faktorů, včetně kvality bylin, které kupujete, a to, jak jsou suché nebo neporušené, než je uskladníte.

Z citlivých bylinek takto uskladněné vydrží bazalka asi týden, koriandr 1 týden až 10 dní, petržel 1 až 2 týdny, kopr 1 týden a pažitka přibližně 1 týden. Z odolných bylin vydrží při správném uskladnění rozmarýn 2 až 3 týdny, tymián 2 týdny a oregano 1 až 2 týdny.

Jak skladovat čerstvé bylinky v mrazáku

Chcete-li bylinky dlouhodobě skladovat, čerstvé bylinky můžete zmrazit, ale nedávejte je jen do pytlíku! Pokud to uděláte, pravděpodobně společně zamrznou a vytvoří ledové krystaly, které při odmrazování vypustí vodu a zbyde z nich jen zelené bláto.

Bylinky důkladně osušte a nasekejte je. Přidejte bylinky do vašeho výrobníku ledu a zalijte je olejem. Zmražené kostky s bylinkami potom pohodlně použijte při vaření.

Jak bylinky sušit

Čerstvé bylinky mohou být sušeny nebo dehydratovány, takže při správném skladování vydrží až šest měsíců. Chcete-li bylinky vysušit, úplně je umyjte a osušte a poté pomocí dehydrátoru při nízké teplotě vytáhněte vlhkost z listů, dokud se nerozpadnou v ruce. Doba se liší v závislosti na bylině. Citlivé bylinky se dehydratují rychleji než ty odolné. Skladujte usušené byliny v malé, vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě. Dále čtěte: Při správném třídění odpadu ušetříte za popelnice.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47