I podzimní truhlíky mohou hýřit barvami. Prozradíme, jak udržet krásu vašich balkonů až do zimy

 Exterier 
23. září 2020 13:22 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Oblíbená chryzantéma hýří barvami Depostiphotos
V září už většina letniček, které nám dělaly radost během léta, začíná bohužel pomalu chřadnout. Netruchlete a truhlíků se rozhodně nezbavujte! Poradíme vám, jak udržet krásu vašich balkonů až do zimy.

Na zřetel musíme brát pouze to, abychom truhlíky osadili druhy květin stejných vegetačních požadavků, ale také je nutné rostliny barevně sladit. Samozavlažovací truhlíky vyměňte na podzim za obyčejné. Mrznoucí voda by mohla jednak zničit truhlík, a také poškodit kořeny rostlin.

Vřes

Králem podzimních rostlin je jednoznačně vřes, který odolá podzimním plískanicím a prvním mrazíkům. Na vrcholu oblíbenosti stojí vřesovec, který má širokou škálu barevných květních zvonků. Je jednoletý a bez poškození přečká v plné kráse první mrazy. Není náročný. Kvete na každém stanovišti, nesnáší však delší přímý sluneční svit. S postupující dobou se zvyšuje počet odrůd nejrůznějších barev vřesu a vedle letních muškátů se stává nejoblíbenější rostlinou podzimních truhlíků.

Vřesy můžete kombinovat jednak barevně, ale také s dalšími podzimními květinami. Oblíbenou kombinací je vřes s břečtanem. Použít však můžete některé vytrvalé bylinky, např. mateřídoušku, tymián nebo šalvěj. Krásu podzimních truhlíků můžete také vyšperkovat rostlinami s barevnými listy. Stále oblíbenější se stává třeba krásnohlávek nebo starček se stříbřitě šedými listy. Tyto rostliny nejsou mrazuvzdorné, ale jejich výhodou je, že vypadají stejně krásně svěží i suché. Zkuste tyto rostliny zkombinovat například s vřesy chladných barev nebo se šedou kostřavou. Jedničkou však zůstává ohnivě zbarvená ostřice, která při větru krásné šustí. Potěší tak zrak, ale i sluch příjemným zvukem.

Chryzantémy

Druhou květinou v pořadí oblíbenosti je nízká chryzantéma, kterou lze kombinovat s kvetoucími nízkými astrami. Svou různobarevností působí velmi dekorativně, vysadíme-li více rostlin a odrůd dohromady. Pokud chcete hýřivost barev poněkud zmírnit, poslouží vám k tomu starček pěstovaný především díky stříbřitě šedým listům. Ani u chryzantém by také neměly chybět trávy, které jejich krásu ještě zefektivní. Vděčný je třeba ovsíř vždyzelený, kostřava popelavá nebo tymián.

Keříky

Hovoříme-li o efektních podzimních rostlinách, nesmíme zapomenout např. na stálezelené keříky Hebe, zejména jejich zakrslé druhy. Pestrá a dekorativní je prostrata a tasmanica s modrofialovými, bílými, resp. červenými plody. Vřele lze doporučit malé a zakrslé odrůdy rododendronů pro jejich krásný list a nízké keříky kručinky. Doplnit je můžete např. o trpasličí jehličnany, které vydrží prakticky každý mráz. Doplníte-li je barevnými tykvemi, budete mít o parádní balkon postaráno po celou zimu.

Pěstování

  • Zásadně nepoužívejte samozavlažovací květináče, které vám vděčně sloužily během léta. Mohla by v nich totiž voda zmrznout.
  • Podzimní rostliny sázejte hustěji než letničky, v chladnějším počasí už neporostou.
  • Chcete-li zachovat krásu barevných rostlin co nejdéle, překrývejte je na noc netkanou textilií, která prodlouží jejich život.
  • Pravidelně odstraňujte suché a odumřelé květy a listy.
  • Hnojení podzimních květin není nutné.
  • I podzimní rostliny potřebují přiměřenou zálivku. Nezapomínejte na to. 

Jako doplněk do každého podzimního truhlíku se výborně hodí tykve nejrůznějších barev, tvarů i velikostí. Na podzimní výsadbu je velmi vhodné také okrasné zelí, o kterém jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve