Do mikrovlnky některé nádobí dávat nesmíte, jinak ji zničíte

 Technika 
20. září 2020 10:13 / Eva Vogelová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Papírové a plastové nádobí vám udělá v mikrovlnce velkou spoušť Depositphotos
Mikrovlnnou troubu můžete zničit poměrně snadno. Stačí, abyste do ní dali nádobí, které tam nepatří. Můžete poškodit nejen mikrovlnku, ale i nádobí. Proto vždy pečlivě zvažujte, v jakém nádobí si ohříváte jídlo. Přečtěte si, co do mikrovlnky nemůžete za žádnou cenu dát.

Patrně víte, že lžičky, vidličky a nože do mikrovlnné trouby nepatří. To není vše. Nesmíte tam dávat ani některé další nádobí. Mohlo by totiž ve vaší domácnosti způsobit doslova pohromu. Pokud by se stalo, že do mikrovlnky dáte nevhodné nádobí, hrozbou je elektrostatický výboj, který způsobí nenávratné poškození kuchyňského přístroje. Mohlo by to ublížit nejen mikrovlnce, ale i vám.

Nádobí z kovu

Do mikrovlnky rozhodně nedávejte kovové nádobí. Neměl by na něm být ani jediný kovový proužek, jinak na něj přístroj zareaguje. V mikrovlnce by to patrně zajiskřilo a mohlo vás to i zranit. Měli byste si dát pozor i na pozlacené či jiné zdobení. Najdete ho zejména na porcelánovém nádobí.

Nádobí z plastu a papíru

Obaly či nádobí z plastu byste neměli do mikrovlnné trouby vůbec dávat. Ublížilo by to hlavně vám. Horký plast se může začít rozpouštět, takže vám zanechá v jídle jedovaté chemikálie. To stejné platí pro papírové obaly, které do mikrovlnky také nepatří.

Existuje však plastové nádobí, které je speciálně upravené tak, abyste ho mohli dávat i do mikrovlnné trouby. Často bývá v obchodech označeno. Kromě plastu a papíru ještě do mikrovlnky rozhodně nepatří mikrotenové sáčky, které by se tam mohly snadno rozškvařit. Dále čtěte: Vařte až čtyřikrát úsporněji. Pomůže vám jedna obyčejná maličkost.

Jaké nádobí do mikrovlnné trouby patří?

V mikrovlnce můžete ohřívat pokrmy v nádobí, které je vyrobené ze silnějšího skla, porcelánu či keramiky. Nemusíte řešit, jakou má nádobí barvu, na tom nezáleží. Na spodní části by však neměl být piktogram, kvůli kterému nádobí dát do mikrovlnné trouby nemůžete.

Bývá totiž na nádobí, které je po vytažení velmi horké. Mohli byste se kvůli tomu ošklivě opařit. Když si chcete být stoprocentně jistí, že vaše nádobí mikrovlnce nic neudělá, proveďte malý test. Nádobí do ní vložte na dvacet vteřin. Pokud bude po vytažení studené či mírně teplé, všechno je v pořádku. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod