Staré dveře je škoda rozštípat a spálit. Zkuste si je zrenovovat, získáte krásný kousek

 Rekonstrukce 
18. září 2020 15:17 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Staré dveře se vyplatí opravit Depositphotos
Pokud jste někde objevili staré dřevěné dveře, byla by škoda je rozštípat. Nové dveře jsou možná v mnoha ohledech dokonalejší, ale nikdy nebudou mít takové kouzlo, jako ty historické. Poradíme vám, jak staré dveře svépomocí zrenovovat.

Existují prakticky dvě možnosti, jak starým dveřím opatřit nový kabát. Jednoduší metodou je vykytovat dveře a potáhnout je speciální fólií určenou k rekonstrukci dveří. Druhý způsob spočívá v odstranění starého laku z dveří a v novém nalakování. Tato varianta je sice pracnější, ale tradičnější. A právě tomuto postupu se budeme blíže věnovat.

Co budete potřebovat

  • kovovou špachtli
  • horkovzdušnou pistoli
  • vibrační brusku
  • tmel
  • jemný smirkový papír
  • štětec
  • barvu

Chce to svůj čas

Počítejte s tím, že renovace starých dveří vám spolkne nějaký ten čas. Záleží samozřejmě na mnoha aspektech. Jinak dlouho budete opravovat členité dveře, jinak hladké. Dobu renovace pak určuje i počet vrstev laku. Jedny dveře vám ale obvykle zaberou přibližně 15 hodin práce.

Stará barva musí dolů

Dveře si nejprve pořádně připravte. Odmontujte z nich veškeré příslušenství, a to včetně pantů.

Na odstranění starého laku ze dveří použijte kovovou špachtli a horkovzdušnou pistoli. Pistolí postupně ohřívejte lak a seškrabujte jej špachtlí. Tato metoda je ze všech nejúčinnější.

Alternativou je použití pouze elektrické brusky, což ale může být dost vyčerpávající – v závislosti na počtu vrstev laku.

Další možností je chemický odstraňovač laku, který po nanesení začne bobtnat a seškrabujete jej i s lakem. Ten ale nemusí fungovat vždy a na každý typ laku. Jedná se o žíravinu, takže je nakonec nutné ji neutralizovat dalším speciálním přípravkem. Někdy je nutné chemický odstraňovač nanášet opakovaně.

Pokud máte pocit, že původní barva drží a nechce dolů, můžete ji ponechat, dveře pouze lehce přebruste a poté nově nalakujte.

Zatmelte díry

Pokud jsou dveře poškozené, jsou v nich díry nebo mezery mezi prkny, je třeba si vzít na pomoc truhlářský tmel. Ten můžete buď koupit nebo vyrobit domácí smícháním prachových pilin z vašich dveří a syntetické pryskyřice – tím docílíte stejné barvy. To je důležité hlavně tehdy, pokud chcete dveře natírat pouze bezbarvým lakem.

Na obroušení dveří do hladka potřebujete elektrickou brusku a jemný smirkový papír na ruční dohlazení špatně přístupných míst.

Před nanesením barvy a laku musíte dveře velmi důkladně otřít a odstranit z nich veškerý prach, který by vám vytvořil nerovnosti při lakování.

Penetrace i impregnace

Laky na dřevo se rozdělují na penetrační a impregnační. Penetračním nátěrem se sníží savost dřeva a tím se zajistí, že další vrstva lépe přilne. Impregnační nátěr zase obsahuje fungicidní prostředky, které brání množení plísní a zabraňuje vniknutí vlhkosti do dřeva. Nejlepším postupem je tedy jako první vrstvu použít impregnační nátěr (coby základovou vrstvu) a poté až potřebný počet penetračních nátěrů.

Pokud je kování zachovalé, můžete je vrátit zpět. V opačném případě si vyberte nové rozetové nebo štítové. O tom, v jakém pořadí v bytě renovovat pokoje, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve