Kuchyni můžete zrenovovat pomocí samolepící fólie

 Rekonstrukce 
22. září 2017 20:50 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Se samolepicími fóliemi zvládnete renovaci sami Internet
Kuchyňská linka není jen několik skříní, ve kterých schováváme nádobí. Je dominantou kuchyně a zvaným i nezvaným hostům o majitelích domácnosti leccos prozradí. Trápí vás nehezký vzhled vaší staré kuchyňské linky? Nemáte ale tisíce korun na pořízení nové linky? Máme pro vás řešení za pár kaček.

K renovaci nábytku jsou v poslední době trendem samolepící fólie a tapety. K nepoznání dovedou změnit i třeba panelákovou starou kuchyni.

Jejich výhodou je snadná instalace, jednoduchá údržba a díky cenové dostupnosti i možnost častější výměny vzorů. Stačí pár hodin, trochu zručnosti a starý nábytek bude jako nový. Fólie i tapety něco stojí, ale nezaplatíte takové sumy jako za nový nábytek.

Postup práce

Co vše je nutné pro práci s těmito fóliemi? Připravte si ořezávač papíru nebo nůžky, fén, metr, role samolepicích fólií d-c-fix a také velkou a rovnou podložku. Je samozřejmě třeba nejprve kuchyňskou linku pořádně změřit a na každé straně počítat i s jistou rezervou pro ustřihnutí fólie. Nebojte se, že by se vám práce nedařila. Na rubu fólií je totiž mřížkový rastr, takže střih bude proveden rovně. Kuchyňskou linku před nalepením fólie důkladně omyjte. Jistě nechcete, aby vám na ni držela špatně! Jestliže se chystáte polepovat rozsáhlou plochu, neškodí ji před začátkem práce potřít vodou s jarem. To vám dovolí opravu v případě špatného nalepení. 

Kuchyňslá linka jako nová

Kousek spodní papírové vrstvy musíte stáhnout a přehnout, pak přichytíte k podkladu přibližně 2 cm fólie. Veškeré přesahující části jsou vyřezávány řezákem. Na kuchyňské lince se samozřejmě setkáte i se zaoblenými tvary, a proto máte připraven fén. Práci vám zjednoduší nahřátí fólií d-c-fix fénem na vlasy. Tuto práci je lepší dělat v páru. Nejen, že lépe utíká, ale třeba odmotávání spodního rastrovaného papíru i hlazení fólie se musí dít zároveň. Většina hospodyněk je z těchto fólií nadšena, protože k jejich čištění stačí teplá voda se saponátem.

Nechte pracovat svoji fantazii a pochlubte se před svými blízkými svým dobrým vkusem! Jestliže je vaše kuchyně rovných a jednoduchých tvarů, použijte výrazné fólie s geometrickými vzory. Zázraky umí s prostorem dělat zrcadlové fólie. Když půjdete se současnými módními trendy, nebude na škodu, když vše oživíte dekorativními motivy v podobě nálepek. V současnosti letí hlavně rozličné květinové vzory a siluety postav! Fólie najdou svoje uplatnění i na dveřích, okenních parapetech, lednici nebo na okně.

7 užitečných rad

Při renovaci se řiďte podle těchto shrnujících užitečných rad:

  • Samolepicí fólie d-c-fix užívejte pouze k lepení na úplně hladký a pevný povrch. Nehodí se na stěny nebo plochy, které mají tendenci se drolit.
  • Plochu před použitím fólií zbavte všech nečistot.
  • Rozsáhlé plochy před lepením potřete vodou se saponátem. Dovolí vám to opravovat vaši práci.
  • Jestliže se na ploše utvoří bubliny, propíchněte je špendlíkem.
  • Tuto činnost je lepší dělat ve dvou.
  • Přesahující části jsou ořezávány řezákem.
  • Také přesahující části fólií lze dobře zužitkovat. Hodí se k polepení různých dekorativních předmětů jako plechovek, krabiček i květináčů.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve