Jak seřídit plastová okna před zimou

 Technika 
20. září 2017 20:28 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Základní seřízení plastových oken a jejich údržbu můžete provést i svépomocí.  Shutterstock
Blížící se zima je ideální doba na to, abyste provedli pravidelnou údržbu plastových oken. Když ji podceníte, může se vám to zle vymstít.

Okna by se měla zkontrolovat a seřizovat cca jednou ročně. Samozřejmě záleží na tom, jak často se okna otevírají, v jakém prostředí jsou a jak jsou zatěžována. Na okna logicky působí velké teplotní změny a seřizování je tak bráno jako součást běžné údržby. Proto není nic divného, když bude seřízení oken potřeba opravdu každý rok. Jak tedy poznáte, kdy je čas okna seřídit? Obecně platí, že se okna seřizují v případě, kdy křídlo dolehne na rám a drhne. V takovém případě je už nejvyšší čas okna správně seřídit. Ještě lepší je, když si už předem všimnete, že se „drhnutí“ blíží.

„sednutí okna“

To hlavní, na co běžný uživatel narazí, je tzv. „sednutí okna“ – okno začne mírně drhnout ve spodní části, případně se na rámu objeví i šmouhy a odřeniny. Seřízení „sednutého okna“ se provádí imbusovým klíčem na spodním pantu. Provádějte jej vždy při otevřeném křídle. Jde o to, posunout okenní křídlo nepatrně nahoru (nebo posléze dolu). Musíte být však opatrní, protože imbusové šrouby mají vnitřní zarážky, které lze při extrémních polohách i trvale zničit. Je tedy třeba imbusovým klíčem otáčet vždy jen o pár stupňů a bedlivě sledovat, zda se pozice okna zlepšuje nebo ještě více zhoršuje (po otočení imbusového šroubu vždy několikrát zavřete a otevřete okno, aby se efekt mohl projevit). 

Nezapomeňte na kliky, těsnění ani kanálky

Jednou až dvakrát ročně dotáhněte uvolněné kličky a úchyty. Není to nic složitého! Nadzvedněte kryt pod kličkou a otočte ho do vodorovné polohy. Tak se dostanete k šroubům. Kování jednou ročně promažte olejem, ať nezatuhne.
 
Každého půl roku dopřejte těsnění v rámu výživnou kúru speciálními přípravky, např. silikonovým olejem. Zpomalíte tak proces přirozeného stárnutí.
 
Těsnění zůstane déle pružné a bude spolehlivě plnit svou funkci. Pokud je poškozené, vyměňte ho co nejdříve. Nové těsnění vám dodá váš prodejce oken.
 
Každé okno má jiné těsnění, je třeba vybírat podle profilového systému okna. Kontrolujte také průchodnost otvorů pro odvádění vody v profilech rámů, nahromaděné nečistoty odstraňte, aby voda mohla volně odtékat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47