Vhodná nástěnka může být luxusní i originální

 Interier 
15. září 2017 07:01 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Nástěnky se už dávno nedělají jen z polystyrenu. Shutterstock
Nejen děti ocení praktickou nástěnku. Využít se dá jak pro obrázky, tak také pro nejrůznější vzkazy či poznámky. Nástěnka se dá využít také v kuchyni pro přehled událostí všech členů rodiny. Umístit se na ni dají i společné fotky.

Nástěnka by neměla chybět v dětském pokoji, v pracovně či ve společných rodinných prostorech. Moderní nástěnky jsou z různých materiálů a působí esteticky. Pro tvůrčí jedince jsou skvělé i tabule, které kombinují možnost přichycení již hotových poznámek s prostorem pro kreativní psaní přímo na ni. Stále populárnější je také tzv. chytrá zeď.

Korková

Hlavní výhodou korku je příjemný vzhled i snadné použití. Korkové nástěnky tak téměř úplně nahradili původní polystyrénové nástěnky. Prodávají se v různých rozměrech a s dřevěnými či hliníkovými rámy. Samotná instalace je snadná - stačí ji pověsit za háčky na hřebíčky. Jedinou nevýhodou je postupné opotřebení povrchu. 

Samolepicí

Povrch tabule je z korku se samolepicí úpravou. Obrázky a poznámky tak snadno přilepíte a odlepíte. Lepicí plocha se obnovuje šetrným omytím. Samolepicí nástěnka se na stěnu přilepí velmi jednoduše pomocí lepicích čtverečků. Nevýhodou je omezený výběr barev. 

Textilní

Nástěnky s textilním potahem působí luxusně a dekorativně. Na výběr je z několika barev. Základ bývá korkový, méně často polystyrenový. Vyrábí se s dřevěným nebo hliněným rámem. Dostupné jsou také zcela bez rámu. Štítky se na textilní nástěnku připevňují špendlíky nebo pomocí koleček ze suchého zipu.

Magnetická tabule

Velmi praktické magnetické tabule mají obvykle keramický nebo lakovaný povrch. V obou případech jsou určeny pro psaní fixem. Základ tvoří magnetický plech, který je na přední vrstvě pokryt emailovou nebo keramickou vrstvou. Ta se vyznačuje výbornou životností. Její mechanická i chemická odolnost je na velmi vysoké úrovni. Magnetická tabule s keramickou vrstvou proto snese velmi intenzivní používání. Z tohoto důvodu je oblíbená ve školách, přednáškových místnostech nebo školicích střediscích. Nevýhodou je nutnost mít stále dostatek fix a ne příliš estetický vzhled.

Chytrá zeď

Velmi populární speciální nátěr promění jakýkoli hladký povrch v popisovatelnou a mazatelnou plochu. Hlavní výhodou je velikost chytré zdi – může dosahovat i mnoha metrů. Barvu si přitom vyberete sami – nátěry se sice prodávají pouze bílé, nebo průhledné, ale když zvolíte barevný podklad a průhledný nátěr, budete mít překrásnou nástěnku podle svých představ. Kromě klasického nátěru můžete použít také magnetický nátěr, díky kterému pak bude možné připínat na zeď i magnety. Nevýhodou chytré zdi je vyšší cena a náročnější aplikace. 

Drážková tabule

Písmenkové neboli drážkové tabule se hodí zejména do recepcí nebo restaurací. Umožňují poskytovat informace většímu množství lidí čitelnou a estetickou formou. Černá plastová plocha tabule je upravena do plastového reliéfu. Do těchto drážek – linek – se umisťují písmena a číslice. Texty jsou tak velmi čitelné a přehledné. Tabule se dá umístit na jakékoli místo v prostoru. 

Síť

Atraktivní a neobvyklou pomůckou pro ozvláštnění místnosti je síťovina. Na tu se pomocí kolíčků připevňují obrázky, vzkazy a poznámky. Jednoduchým způsobem tak zkrášluje zejména místnosti pro děti. Dekorační síť jednoduše zavěsíte na zeď. Na trhu je v několika barvách a velikostech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve