Krásný i léčivý angínovník čínský

 Tipy a inspirace 
14. září 2017 19:16 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Angínovník čínský – víc než krásná kytka.  Shutterstock
Angínovník čínský: malá lékárna v květináči, kterou můžete mít za oknem. Využívají se konečky mladých čerstvých listů nebo odvar z oddenku a jak už český název napovídá, nejčastěji je užíván proti angíně, ale také proti kašli, při zahlenění nebo onemocnění hlasivek.

Že se vám to nezdá? Zkuste to taky a pořiďte si domů angínovník čínský (Belamcanda chinensis). Tahle málo známá květina si totiž poradí se spoustou nemocí a navíc vám byt ozdobí nádhernými květy. Ty jsou většinou skvrnitě oranžovočervené, vykvétají od června až do září. Po odkvětu najdete na rostlině tobolky se semeny, které také můžete využít k léčbě.

Angínovníku se dobře bude dařit na slunném a suchém stanovišti, chráněném před letním žárem a před mrazivými větry. 

Angínovník je poměrně nenáročná rostlina. Pěstujete-li ji jako pokojovku, postavte ji do blízkosti oken, kam dopadá dostatek světla, zasaďte do běžné zeminy pro pokojové rostliny a přiměřeně zavlažujte a od jara do podzimu každých 14 dní přihnojte. Na zahradu Angínovník čínský vysazujte na jaře do živné a propustné půdy. Přiměřeně zalévejte, rostlina nesnáší přemokření. Po odkvětu se vytvoří tobolky se semeny, které můžete nechat dozrát a rostlinu si namnožit, anebo je ihned odstraňte, aby květinu nevysilovaly. Na podzim angínovník zežloutne, listy seschnou a opadají a na zimu se zatáhne do půdy. Chcete-li mít jistotu, že na jaře opět obrazí, chraňte ho před mrazy například spadaným listím, přes které naklaďte chvojí. Také můžete angínovník vyrýt, zasadit do květináčů a přenést do skleníku, zimní zahrady nebo chladnější místnosti, kde bezpečně přezimují.

Použití

Pro léčebné účely se používají čerstvé listy a oddenek ve formě odvaru. Listy se žvýkají při angíně nebo zahlenění, oddenek působí močopudně, je proto vhodný při chorobách močových cest i ledvin, doporučuje se i při poruchách žláz s vnitřní sekrecí, zácpě a nadýmání či revmatizmu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47