Jak vybrat správný kompozitní materiál na terasu

 Exterier 
09. září 2017 08:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky své odolnosti, nízkým nárokům na údržbu a dlouhé životnosti si kompozitní desky našly své místo například na venkovních terasách. Shutterstock
Kompozitní materiály (WPC), které jsou křížencem dřeva a plastu, u nás zdomácněly díky své vysoké odolnosti, nízkým nárokům na údržbu a dlouhé životnosti. Jsou ideální pro využití v exteriéru, často slouží jako podlaha na venkovních terasách nebo jako obložení bazénů. Mezi materiály jsou však velké rozdíly. Jak vybrat ten správný?

Vyznat se v kompozitních materiálech není úplně snadné. Trh totiž zaplavilo množství nekvalitních napodobenin, které namísto očekávaných vlastností přinášejí zvýšené náklady a starosti s opravou.

Lidé se podle odborníků nechají často zlákat vidinou nižší ceny za m2 dřevoplastového materiálu, nemohou ale tušit, že levná konkurence se kvůli svým horším vlastnostem musí kotvit v kratších rozestupech (30 - 40 cm), takže se zase spotřebuje více spojovacího a podkladového materiálu. Kvalitní materiály stačí kotvit po 50 cm.

Nejdůležitější je poměr dřeva a plastu

Pokud si chcete vybrat správně, musíte se dobře dívat a porovnávat. Kompozitní materiály vznikají z dřevěné moučky, jemných pilin či celulózové kaše (ta se může získávat například z rýžových slupek či dokonce rozemletého papíru), které se smíchají s polymerizovaným plastem. Vhodný poměr dřeva a plastu v kvalitních kompozitních materiálech je zhruba 50:50.

Pokud je obsah dřevěné složky desky výrazně nižší, materiál má nepřirozený plastový vzhled a celá terasa pak působí poněkud laciným dojmem, navíc může i dost klouzat. Naopak, pokud vidíte, že se materiál snadno drolí, je v něm pravděpodobně vysoký podíl zmíněné celulózové kaše, což zase vede k jeho menší odolnosti.

Jaký plast je ten pravý?

Kvalitnější kompozitní materiály vznikají ze směsí polyvinylchloridu (PVC), který je odolnější a nabízí větší výběr barevných možností než jiné polymery, např. tvrzený polyethylen (HDPE), polypropylen (PP), případně polymer kyseliny mléčné (PLLA), které jsou podstatně měkčí. Výsledný materiál je pak méně pevný a odolný proti nárazům padajících předmětů, posunování nábytku či chůzi na vysokých podpatcích.

Pevnost a odolnost kvalitních kompozitních materiálů

Levnější materiály mohou mít navíc výrazně větší tepelnou roztažnost, nasákavost vody apod. Pokud terasový systém nemá dobře vyřešenou minimalizaci rozpínání desek, působením vlhkosti nebo tepla se desky začnou kroutit, vyskakovat ze spojek nebo dokonce praskat.

Zvolený plast určuje i další vlastnosti materiálu, jakou je například jeho ohnivzdornost. Směs PVC a dřeva je samozhášivá.

Srovnání kompozitních materiálů

Kdejaký prodejce kompozitních systémů upozorňuje na vlastnosti materiálu, jako jsou odolnost proti vodě, ohni, nárazu, hygienická nezávadnost, ekologičnost, ale i mechanické vlastnosti jako pružnost, roztažnost, nehořlavost atd. Málokterý prodejce je však schopen tyto sliby doložit skutečnými argumenty, výsledky testů, certifikáty nebo hygienickými atesty.

Nebojte se zeptat prodejce, jak byla dotyčná vlastnost testována, jak lze deklarované vlastnosti prokázat. Seriózní výrobci vám jsou schopni vše doložit certifikáty nebo aspoň hodnotovými tabulkami a nemají problém se zárukou prodlouženou třeba i na 25 let.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve