Při výběru trouby zvažte horkovzduch i samočištění

 Technika 
31. srpna 2017 06:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Moderní vaření nabízí mnoho možností přípravy jídla. Shutterstock
Moderní trouby mají řadu speciálních funkcí. Během jednoho pečení můžete současně připravovat třeba tři různá jídla najednou. A dražší modely se pak i samy vyčistí. Využívají k tomu tzv. pyrolytické a katalytické metody.

Na trhu jsou různé trouby a mnohé mají i neobvyklé funkce. Jednou z nich je také horkovzduch. Zatímco v klasické troubě teplo působí zdola, shora nebo zároveň z obou stran, v horkovzdušné troubě žene ventilátor vzduch uvnitř, takže teplota je ve všech částech trouby stejná – můžete proto péct několik plechů zároveň, aniž by se vůně a chutě smíchaly. Výhodou také je, že horkovzdušnou troubu nemusíte předehřívat. Spoříte tak čas i peníze.

Jak funguje horkovzduch

Současné horkovzdušné trouby mohou obsahovat jen ventilátor nebo kruhové topné těleso. Ventilátor pouze rozhání vzduch, který byl předem ohřán jako při klasickém pečení. Tento způsob umožňuje péct pouze dva plechy zároveň a během pečení je také kvůli rovnoměrnějšímu propečení vhodné je prohodit. Pokud trouba obsahuje také kruhové topné těleso, ohřátý vzduch lépe proudí, což umožňuje péct ještě více vrstev plechů. Dokonalejší trouby většinou obsahují i klasický ventilátor a obě možnosti můžete používat současně. Výhodou je snadné ovládání a množství funkcí. Pečení v horkovzdušné troubě je vhodné třeba pro vánoční cukroví, které je pak velmi křupavé. Všeobecně ale proudící vzduch jídlo vysušuje. 

Pyrolytické a katalytické trouby

Pyrolytické a katalytické trouby jsou spotřebiče, které výborně zvládají samočištění. Pyrolytické trouby pracují na principu zahřátí se na vysokou teplotu, kdy dochází ke spálení mastnoty i zbytků připáleného jídla. Při této velmi vysoké teplotě se všechny připečené zbytky jídla spálí na popel, který po vychladnutí setřete mokrým hadříkem. Čištění trvá asi 90 minut. Trouba s katalytickým čistěním je vybavená výměnnými katalytickými vložkami, které jsou opatřeny speciálním smaltem. Ten zabraňuje usazování hrubých nečistot na povrchu. Vrstva, která je umístěna na stěnách trouby při samočisticím procesu rozstříkne mastnoty do plochy, zbytky pokrmu se vypálí a po vychladnutí je jednoduše setřete ze dna.

Na co dát pozor

U trouby s pyrolýzou je nezbytné mít několik vrstev čelního skla, protože při čištění se uvnitř trouby vytvoří teplota až 500 stupňů Celsia. Povrch dvířek proto musí být dokonale izolován, aby během pečení, ani v průběhu pyrolytického čištění trouby nedocházelo k jejich zahřívání. Po zapnutí funkce pyrolytického čištění jsou automaticky uzamknuta dvířka trouby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky