Jídla připravená v parní troubě vás příjemně překvapí
Trouba je nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Její nákup je proto dobré pečlivě zvážit. Dražší, multifunkční trouby usnadní práci a ušetří mnoho času. Pokud jsou ale pro vás příliš drahé, nebo jejich multifunkčnost nevyužijete, můžete zvolit i běžnější a tradičnější druh trouby.
Na co nezapomenout při výběru trouby
Volně stojící
Při výběru nové trouby do kuchyně je třeba především zvážit, zda chcete troubu volně stojící nebo vestavnou. Pokud pořizujete troubu do již hotové kuchyně, vyplatí se volně stojící, u které nemusíte příliš zasahovat do kuchyně. Nevýhodou jsou mezery mezi kuchyňskou linkou a bočními stěnami trouby, kde se může udržovat špína a nečistoty.
Vestavné
Při plánování nové kuchyně je lepší volit vestavnou troubu, která se stane součástí kuchyně a lépe tak splyne s celkovým prostředím. Výhodou je jednolitý vzhled, snadné čištění i různé varianty umístění. Vestavné trouby se vyrábějí vždy v šířce 60 cm, volně stojící sporáky v šířce 50cm nebo 60 cm. Čím větší objem trouby je, tím širší možnosti trouby nabízí – díky většímu prostoru umožňují péct na více úrovních najednou.
Elektrika nebo plyn
Trouby mohou fungovat na plyn nebo elektrickou energii. V plynové troubě je teplo vedeno spodním a vrchním tělesem. Díky tomu může docházet k nerovnoměrnému ohřevu vzduchu. Nevýhodou je také horší možnost regulace teploty. Elektrická trouba má statický ohřev. Elektrických trub je ale mnoho typů a druhů.
Parní trouby
Jídlo je v parních troubách připravováno velmi zdravě. Výhodou je zachování množství vitamínů, minerálů a živin. Klasické parní trouby měly drobné nevýhody, ale moderní parní troubu si oblíbíte. Jsou vhodné i pro pečivo nebo na rozmrazování. Je dobré mít u parní trouby také funkci odvápnění od vodního kamene, praktické zacházení se zásobníkem na vodu a kvalitní ventilační systém, který bude páru distribuovat rovnoměrně po celém prostoru trouby.
Výhody
Odlišné pokrmy můžete v parní troubě připravovat najednou. Jejich vůně se přitom nemísí. Parní troubu můžete využít pro zavařování, odšťavňování, kynutí těsta, sterilizaci kojeneckých lahví nebo ohřev pokrmů. Obsluha je velmi jednoduchá, stejně jako údržba - pára totiž zabraňuje připalování pokrmů na stěnách trouby. Multifunkční parní trouby dovolují použít jak páru s různou intenzitou (vaření v páře se 100% vlhkostí, nastavení teploty od 50 do 96° C, pečení s 25% vlhkostí od 50 do 23°C, pečení s 50% vlhkostí s teplotou od 50 do 130°C), ale také páru zcela vypnout a péct jako v horkovzdušné troubě. Nebo programy kombinovat.
Na co dát pozor
Ať už se rozhodnete pro jakoukoli troubu, vyplatí se mít uvnitř pečicí komory dvě světla a průhledná dvířka. Díky tomu budete mít přehled o pečícím procesu. Přílišnému zahřívání vnějších částí trouby při pečení může zabránit větší počet vrstev skla. Pokud rádi grilujete, pořiďte si troubu s otočným grilem. V okolí tlačítek je nejlepší skleněný povrch, který lze snadno udržovat – na nerezovém zůstávají otisky prstů. Trouby s digitálním nastavením teploty jsou obecně přesnější než dřívější modely s nastavením mechanickým.