Pokud se nechcete v zimě vzdát pěstování, pak vyzkoušejte světla pro pěstování rostlin a potravin

 Technika 
04. ledna 2022 08:54 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Se světly pro pěstování lze úspěšně sklízet i v zimě Shutterstock
Interiérové pěstování je stále oblíbenější a existují už i celé hydroponické systémy. Kdo to ale nechce úplně přehánět, vystačí si i s podstatně levnějšími světly pro pěstování rostlin a potravin.

Pěstování není jen o vodě, rostliny potřebují také správné světlo. A toho je uvnitř bytů a domů, natož v zimě, skutečně pomálu. A pokud si nechcete kvůli pěstování několika bylinek či malých rajčátek pořizovat celé hydroponické systémy, vyzkoušejte světla, která vašim rostlinkám dodají přesně to, co potřebují.

Proč světla

Přestože některé rostliny mohou prosperovat i se slabým přístupem ke světlu, v zimě ho nebude dost pro žádnou rostlinu. A tak přidání světel pro růst může vašim rostlinám významně pomoci. Nejenže díky světlu budou růst, ale u některých to půjde i rychleji.

Zajistíte si tak, že i v zimě budete mít čerstvé bylinky a s některými světly zvládnete pěstovat i malá rajčátka nebo papriky.

Jak světla vybrat

Především vybírejte podle velikosti, typu a příkonu. Tedy musíte vědět, kolik rostlinek potřebujete osvítit, co pod světly chcete pěstovat a příkon je v dnešní době samozřejmě rovněž velmi důležitým ukazatelem.

Narazit můžete při výběru na světlo závěsné, ale počítejte s tím, že pod něj neschováte více jak jednu či dvě menší rostlinky. Šikovná jsou světla se dvěma rameny, přičemž pod každé rameno umístíte dva až tři květináče. Na trhu je také dostatek lamp pro pěstování rostlin, které mají různé velikosti i tvary. Některé lampy mají několik nastavitelných ramen, takže ty se hodí spíš pro pěstování ve větším měřítku, jiné mají tvar klasické stolní lampičky, jejíž LED světlo můžete namířit přímo na rostliny.

Za tato světla neutratíte více jak několik stokorun. O dost dražší jsou pak sofistikovanější světelné systémy, například LED reflektor pro pěstování rostlin nebo závěsný LED panel. S oběma modely osvítíte větší množství rostlin najednou.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve